Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Κίνα – Διαπόμπευση στους δρόμους για παραβάτες των μέτρων κατά του κοροναϊού


 Στιγμιότυπα από διαπόμπευση σε περιοχή στη Νότια Κίνα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.

Οι τέσσερις άνδρες εξαναγκάστηκαν να βαδίσουν σε δρόμους της πόλης Jingxi συνοδεία αστυνομικών, φορώντας στολές και φέροντας πλακάτ με τα ονόματά τους και τις φωτογραφίες τους. Μερικοί άνθρωποι διακρίνονται να παρακολουθούν το γεγονός.

Όπως αναφέρει το BBC και οι τέσσερις κατηγορούνται για λαθραία μεταφορά ανθρώπων στα σύνορα της Κίνας, τα οποία είναι ερμητικά κλειστά  λόγω του κοροναϊού.

Αντιδράσεις από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης

Η διαπόμπευση προκάλεσε μικτές αντιδράσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Τα κρατικά Beijing News ανέφεραν ότι «το μέτρο παραβιάζει σοβαρά το πνεύμα του κράτους δικαίου και δεν μπορεί να επιτραπεί να επαναληφθεί».

Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πόλης Jingxi και η τοπική κυβέρνηση υπερασπίστηκαν ωστόσο τη συγκεκριμένη πρακτική, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια «πειθαρχική προειδοποιητική δραστηριότητα» και ότι δεν ήταν καθόλου απαράδεκτη.

Η «παρέλαση της ντροπής» προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, όπου ένα hashtag γι ‘αυτό ήταν το κορυφαίο θέμα της τάσης.

 Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι τους θύμισε διαπομπεύσεις που γινόταν εκατοντάδες χρόνια πριν, ενώ άλλοι συμφώνησαν με τις προσπάθειες που απαιτούνται για τον έλεγχο του ιού κοντά στα σύνορα.

«Αυτό που είναι πιο τρομακτικό από τη διαπόμπευση στον δρόμο είναι τα πολλά σχόλια που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση», έγραψε ένας χρήστης.

Το 2007, οι αρχές στην Κίνα απαγόρευσε τη διαπόμπευση κρατουμένων στους οποίους είχε επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις