Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Με «Belharra» και παρουσία «Charles de Gaulle» και «Harry Truman» ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου


Του Κώστα Αλατζά

Από τρία συμβάντα υψηλού πολιτικού συμβολισμού αναμένεται να συνοδευτεί η φετινή, διακοσιοστή πρώτη επέτειος της Επανάστασης του 1821.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly αναμένεται να  βρεθεί παραμονές της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα για την υπογραφή των νέων φρεγατών Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ την ίδια ώρα το αεροπλανοφόρο  «Charles de Gaulle»  θα είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά του Φαλήρου και το αμερικανικό θωρηκτό «Harry S.Truman» θα ελλιμενίζεται στη ναυτική βάση της Σούδας.

Η παρουσία των συμμαχικών αεροπλανοφόρων σε ελληνικά λιμάνια κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η υπογραφή του συμβολαίου των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών παρουσία, των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, αν μη τι άλλο χαρακτηρίζουν τη γεωπολιτική επιλογή της χώρας να ανήκει στη Δύση.

Αν και μέχρι στιγμής το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την έλευση της Parly στην Αθήνα , ωστόσο όλες οι πληροφορίες από τη γαλλική πλευρά αναφέρουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη,  παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών και οι εκπρόσωποι της Naval Group και των άλλων γαλλικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των  φρεγατών, θα υπογράψουν τη σύμβαση για την απόκτηση των τριών FDI.

Στον σχεδιασμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η τελετή υπογραφής της σύμβασης των Belharra να πραγματοποιηθεί στο «θωρηκτό Αβέρωφ», σύμβολο ισχύος στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει καθοριστεί ο τόπος υπογραφής της σύμβασης.

Την ίδια ημέρα, όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert, τα αεροπλανοφόρα «Charles de Gaulle»  και «Harry S.Truman» αναμένεται να έχουν καταπλεύσει στη Σούδα και τον φαληρικό όρμο για τεχνική υποστήριξη. Τα συμμαχικά αεροπλανοφόρα παρακολουθούν τις κινήσεις του ρωσικού στόλου και βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς μετά το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου η Μεσόγειος και το Αιγαίο πέλαγος είναι η εγγύτερη θάλασσα για τις συμμαχικές δυνάμεις στο θέρετρο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ώρες αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου σε μεγάλη απόσταση από τις ελληνικές ακτές ενώ το γαλλικό συνεχίζει να επιχειρεί  στα πλαίσια της αποστολής «Κλεμανσώ 2022». Στη δύναμη του Charle de Gaulle οποίου συμμετέχουν η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» και το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις