Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

EKTAKTO - Ρωσικό Tελεσίγραφο για παράδοση της Mαριούπολης - Εως τις πρώτες πρωϊνες ώρες της Δευτέρας έχουν περιθώριο οι ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα.

 


Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κάλεσε τους «εθνικιστές» στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα προσφέροντάς τους ασφαλή έξοδο από την πόλη.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass η Μόσχα δηλώνει ότι η Ουκρανία έχει περιθώριο μέχρι τις πρωϊνες ώρες της Δευτέρας να απαντήσει αν αποδέχεται την παράδοση της πόλης.

Τεράστια καταστροφή

Ανείπωτη είναι η τραγωδία στη Μαριούπολη, που ισοπεδώθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί, ενώ πτώματα γέμισαν τους δρόμους και οι νεκροί θάβονται κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Οι μάχες έχουν πλέον φτάσει στο κέντρο της  πόλης. Εξαιτίας των σφοδρών μαχών, εμποδίζεται η επιχείρηση διάσωσης περισσότερων από χιλίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του θεάτρου που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη. Η στρατηγικής σημασίας πόλη έχει βυθιστεί στην πιο άγρια φάση του πολέμου. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν απομείνει αποκλεισμένοι, άστεγοι, χωρίς φαγητό και νερό.

 

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Δύσκολες ώρες και για το Μικολάεφ, όπου οι νεκροί αυξήθηκαν στους 40 από την πυραυλική επίθεση σε στρατώνα των ουκρανικών δυνάμεων. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους στις 24 μέρες που μετρά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόκειται για πυραύλους που δεν εντοπίζονται εύκολα από τα συστήματα αεράμυνας και όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, κατά την επίθεση, επλήγη υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στο Ιβάνο Φρανκίφσκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη του πολέμου 6,5 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους μέσα στην Ουκρανία, ενώ πάνω από 3,3 εκατομμύρια έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς προς τις γειτονικές χώρες.

Στην Οδησσό αυξάνεται η ανησυχία για ενδεχόμενο χτύπημα. Οι σειρήνες ήχησαν δύο φορές το Σάββατο, ενώ ακούστηκαν αντιεροπορικά πυρά που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στόχευαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Άμαχοι προσπαθούν να απομακρυνθούν, ενώ κάτοικοι προετοιμάζονται για μεγάλη επίθεση και οργανώνουν τα καταφύγια. O δήμαρχος της Οδησσού είπε ότι «όλοι θα υπερασπιστούμε την πόλη», τονίζοντας: «ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε».

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις