Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Καλιφόρνια: Συγκλονιστικό βίντεο με τον θάνατο υπόπτου από αστυνομικούς

 


Δύο χρόνια αφότου ένας άνδρας πέθανε υπό αστυνομικό έλεγχο, αφού θεωρήθηκε ύποπτος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οι δικηγόροι της οικογένειάς του έλαβαν ένα βίντεο που δείχνει τις τελευταίες του στιγμές του καθώς οι αστυνομικοί που βρισκόταν σε περιπολία εθνικής οδού της Καλιφόρνια, τον κρατούν πεσμένο στο έδαφος, ασκώντας του πίεση στο κεφάλι και στην πλάτη, με τον ίδιο να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

To περιστατικό σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2020 στην κομητεία της Αλταντίνα και η οικογένεια του Έντουαρντ Μπρονστάιν μήνυσε πέρυσι την CHP ( αστυνομία εθνικών οδών της Καλιφόρνια) ως υπεύθυνη για τον θάνατο του ανθρώπου τους. Οι συνήγοροι των αστυνομικών όμως γνώριζαν για την ύπαρξη ενός βίντεο από την κάμερα ενός εκ των αστυνομικών.


Προσπάθησαν να κρατήσουν το βίντεο κρυφό, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής που επέβλεπε την υπόθεση αποφάσισε νωρίτερα φέτος ότι η οικογένεια είχε δικαίωμα να δει το βίντεο. Την Τρίτη (15/3) αποκαλύφθηκε το περιεχόμενό του.

«Η πολιτεία της Καλιφόρνια δεν ήθελε να δημοσιεύσουμε αυτό το βίντεο», είπε ο Λουίς Καρίλο, ένας βετεράνος δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα, γνωστός για το χειρισμό υποθέσεων βίαιης συμπεριφοράς της αστυνομίας, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια Μπρονστάιν. «Δόξα τω Θεώ που ο δικαστής συμφώνησε μαζί μας, και γι’ αυτό μπορείτε τώρα να δείτε αυτό το βίντεο. … Είναι φρικτό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η οικογένειά του μπορεί να δικαιωθεί», συμπλήρωσε.

Αξιωματούχοι της CHP αρνήθηκαν την Τετάρτη να σχολιάσουν τον θάνατο του Μπρονστάιν, επικαλούμενοι πως η δίκη ακόμα συνεχίζεται.

Ο θάνατος του Μπρονστάιν σημειώθηκε δύο μήνες πριν από αυτόν του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2020 από έναν αστυνομικό της Μινεάπολης που γονάτισε στον λαιμό του και αναγκάζοντάς τον έτσι να μην μπορεί να αναπνεύσει. Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε θανατηφόρες εξεγέρσεις σε εθνικό επίπεδο.

Πολλά αστυνομικά τμήματα αποφεύγουν τις διαδικασίες περιορισμού κατά τις οποίες οι κρατούμενοι που είναι ύποπτοι για χρήση ναρκωτικών τοποθετούνται μπρούμυτα και το σωματικό βάρος των αστυνομικών χρησιμοποιείται για να τους υποτάξουν. Ωστόσο, η CHP χρησιμοποίησε αυτή την πρακτική στον Μπρονστάιν, όπως δείχνει το βίντεο.

Ο Μπρονστάιν σταμάτησε μετά από υπόδειξη του αστυνομικού Ντάστι Όσμανσον στον αυτοκινητόδρομο 5, ως ύποπτος οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αλταντίνα.

Εκεί οι αστυνομικοί προσπάθησαν να του πάρουν αίμα για να μετρήσουν το επίπεδο αλκοόλ του όμως εκείνος αρνήθηκε.

Video shows dying LA DUI suspect pinned down after refusing to give blood  for fear of needles | The Independent

Σε ένα βίντεο 16 λεπτών που καταγράφηκε από έναν αστυφύλακα του CHP, ο Μπρονστάιν φαίνεται γονατισμένος στο έδαφος, ενώ ένας αστυνομικός με γάντια πιέζει τα χέρια του στους ώμους του και ένας αξιωματικός που είναι εκτός κάμερας ενημερώνει τον 38χρονο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις ώστε να γίνει η αιμοληψία.

«Εσύ το προκαλείς όλο αυτό στον εαυτό σου, όχι εμείς», λέει ένας από τους αστυνομικούς.

Ο Μπρονστάιν απαντά: «Εγώ δεν προκαλώ τίποτα».

Στη συνέχεια, ένας άλλος αστυνομικός προειδοποιεί τον Μπρονστάιν πως εάν δεν συμμορφωθεί: «Θα σε βάλουμε μπρούμυτα στο έδαφος και θα στο κάνουμε».

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον πετούν στο έδαφος, οπότε εκείνος αρχίζει φωνάζει: «Θα το κάνω πρόθυμα! Θα το κάνω πρόθυμα!»

Στη συνέχεια, τον περικυκλώνουν και άλλοι αστυνομικού, κρατώντας τον με το σωματικό τους βάρος, καθώς τους φωνάζει επανειλημμένα, εμφανώς καταβεβλημένος. Μετά από σχεδόν ένα λεπτό ουρλιάζει λέγοντας, «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!»

Edward Bronstein Race: What Ethnicity Is Edward Bronstein? - ABTC

Αφού ο Μπρονστάιν σταματά, περνά ένα λεπτό και οι αστυνομικοί συνεχίζουν την αιμοληψία. Όταν συνειδητοποιούν ότι δεν ανταποκρίνεται και προσπαθούν να τον επαναφέρουν, κάποιος φωνάζει το όνομά του και του δίνει ένα χαστούκι στο πλάι του κεφαλιού του, ενώ εκείνος παραμένει μπρούμυτα στο έδαφος. Τελικά, τον γυρίζουν και ένας αξιωματικός ζητά οξυγόνο και του κάνει ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση).

Ο Μάικλ Καρίλο, ένας άλλος από τους δικηγόρους της οικογένειας Μπρονστάιν, είπε πως όταν οι αστυνομικοί άκουσαν τις λέξεις «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», θα έπρεπε να είχαν σταματήσει.

«Κανένας αστυνομικός δεν παρενέβη ώστε να τραβήξει τους άλλους από πάνω του, να τον τραβήξει στο πλάι, να κάνει κάτι για να του δώσει αέρα και οξυγόνο», είπε ο Καρίλο. «Όταν τελικά τον αναποδογύρισαν, ήταν άψυχος».

Η οικογένεια του Μπρονστάιν κατέθεσε μήνυση και αγωγή για δολοφονία, παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων, επίθεση και αδυναμία παροχής επαρκούς ιατρικής περίθαλψης.

Έκθεση του ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες δήλωσε ότι η αιτία θανάτου του Μπρονστάιν είναι «απροσδιόριστη». Η υπηρεσία το απέδωσε σε «οξεία μέθη κατά τη διάρκεια περιορισμού από τις αρχές επιβολής του νόμου».

Όμως η οικογένεια του Μπρονστάιν θέλει οι αστυνομικοί που εμπλέκονται με το θάνατό του να κατηγορηθούν ποινικά.

«Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο. Του φέρθηκαν σαν σκουπίδι, σαν να μην του άξιζε η ζωή», είπε η Μπριάνα Παλομίνο, κόρη του Μπρόνσταιν, σε συνέντευξη Τύπου όπου και ανακοινώθηκε η δημοσιοποίηση του βίντεο.

Ο Λούις Καρίλο είπε ότι το βίντεο δεν ήταν μέρος του συνηθισμένου πρωτοκόλλου που όφειλε να ακολουθήσει η αστυνομία και τραβήχτηκε τυχαία από έναν αστυφύλακα. Ενώ τα αυτοκίνητα της αστυνομίας της Καλιφόρνια έχουν κάμερες, οι αστυνομικοί δεν φορούν κάμερες πάνω τους.

Η δίκη συνεχίζεται και η ολοκλήρωσή της αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε εδώ το συγκλονιστικό βίντεο:


Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις