Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

TOYPKIA: Σχεδόν το 50% των πολιτών λένε ότι ΗΠΑ και NATO φταίνε για τον πόλεμο στην OYKPANIA


 Δημοσκόπηση στη Τουρκία ανέδειξε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον ρόλο της Δύσης και την ευθύνη που φέρει η Ρωσία και ο Πούτιν για την εισβολή, σε μια χρονική συγκυρία όπου η Άγκυρα προσπαθεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για να αναδειχθεί ο γεωπολιτικός της ρόλος.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έδειξε η νέα αυτή τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Metropoll τον Μάρτιο, σχεδόν 1 στους 2 Τούρκους, (ακριβές ποσοστό ήταν το 48,3% των ερωτηθέντων) πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και το NATO είναι υπεύθυνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 7,5 %  θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη και η Ρωσία συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 33,7%.

Η Τουρκία έχει επιλέξει να δημιουργήσει μια πιο στενή στρατηγική σχέση με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί αναλυτές και σχολιαστές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στις εφημερίδες (που είναι κυρίως φιλοκαθεστωτικά) εκφράζουν μια αντιδυτική ρητορική και άποψη, γεγονός που επηρεάζει σε ένα σημαντικό βαθμό την κοινή γνώμη του μέσου πολίτη στην Τουρκία.

Η στάση της Τουρκίας και οι θέσεις των πολιτών ανά κόμμα

Ενώ αντιτίθεται στην εισβολή της Ρωσίας επικαλούμενη την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν προσπαθεί να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό «ουδέτερη» κατά τη διάρκεια του πολέμου και επιδιώκει να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών. Η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία ούτε στους ολιγάρχες της, που μάλιστα είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα για τουριστικούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Πολλοί Τούρκοι που κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και το NATO για τον πόλεμο είναι υποστηρικτές των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων, έδειξε η έρευνα Metropoll. Περίπου το 68% των ψηφοφόρων του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο ανήκει στην κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν, και το 67%  των υποστηρικτών Καλού Κόμματος (IP), δήλωσαν ότι οι δυτικοί είναι υπεύθυνοι.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο των Τούρκων υποστηρίζει αυτά τα δύο κόμματα. Από την άλλη, περίπου το 49% των υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το 48,2% όσων ψήφισαν υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν ότι ευθύνονται η Ουάσιγκτον και το NATO, ανέφερε η Metropoll.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία Reuters

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις