Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Πιθανό το σενάριο εκλογών τον Οκτώβριο 2022

 


Πλέον ακόμα και στελέχη που συμμετέχουν στις πρωινές συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν κρύβουν την συγκρατημένη σκέψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «περπατήσει» για πολύ μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα των ακριβών λογαριασμών στο ρεύμα και γενικότερα στην ενέργεια.

12 δισ παραπάνω πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες για τους λογαριασμούς

Βουλευτής πριν λίγες μέρες επισκέφτηκε τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Το κόστος από την αύξηση της τιμής του ρεύματος υπολογίζεται στα 12 δις ευρώ grosso modo.

Δηλαδή, η κυβέρνηση για να μπορέσει να καλύψει την αύξηση αυτή στους λογαριασμούς των πολιτών και των επιχειρήσεων θα πρέπει να τους επιδοτήσει με περίπου 12 δις ευρώ. Σκοπεύεται να δαπανηθεί το 1/4 του μαξιλαριού που έχουν τα κρατικά ταμεία τώρα ενώ, όπως του τονίστηκε σε αυτή τη φάση, δεν είναι και η καλύτερη στιγμή για να δανειστούμε.

Ανύπαρκτη η Ευρώπη – Αστειότητες τα περί κοινού αμυντικού δόγματος και εξωτερικής πολιτικής

Η Ευρώπη παραμένει ανύπαρκτη να αντιμετωπίσει γρήγορα και στην ρίζα της μία νέα κρίση. Περιμένει να δει τι θα γίνει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και μετά να δράσει. Ωστόσο, αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν ξέχωρα από το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Αυτές θα ζυμωθούν τον Μάιο και θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Τον Μάιο απλά θα ισχύει μία νέα κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ελαφρώς αυξημένη από του Απριλίου.

Η συμπεριφορά της Γερμανίας και του Σολτς έχει εκνευρίσει την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο διότι πάλι συντηρεί ένα κλίμα κατά ενός νέος ευρωπαϊκού πακέτο στήριξης αλλά διότι έχει ανοίξει δίαυλο με την Τουρκία. Τελικά η Ελλάδα μόνο πιστεύει αφελώς στο ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα και την κοινή εξωτερική πολιτική. Όλοι οι άλλοι δρουν για τα συμφέροντά τους.

Οι πράξεις της κυβέρνησης δεν πείθουν για εξάντληση τετραετίας

Εν πάση περιπτώση, οι αναφορές του Πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας δεν πείθουν πλέον. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβαίνει σε προεκλογικές εκδηλώσεις, όπως ήταν τα προσυνέδρια του κόμματος αλλά και επισκέψεις σε κρίσιμες περιοχές.

Ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και το ομολογούν στελέχη της Πειραιώς που έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν τις τοπικές οργανώσεις ακόμα και δημάρχους. Αλλά και οι ίδιοι οι υπουργοί, αν παρακολουθήσει κάποιος, αρχίζουν και κάνουν απολογισμούς των υπουργείων τους, όπως το Παιδείας, το Εργασίας, το Προστασίας του Πολίτη και αλλού…

Μην αποκλείεται τον Οκτώβριο 2022 λέει κορυφαίο στέλεχος

Στέλεχος της ΝΔ αναφέρει ότι οι εκλογές το Οκτώβριο 2022 δεν μπορούν να αποκλειστούν, εκ των πραγμάτων. Στη συνάντηση Σταϊκούρα-βουλευτών τονίζεται ιδιαίτερα η μεγάλη προσδοκία για τα τουριστικά έσοδα που μπορούν να δώσουν μεγάλη ανάσα, τώρα που η κυβέρνηση έχει τροποποιήσει τον προϋπολογισμό. Αυτό που βγαίνει από αυτές τις συζητήσεις τους είναι ότι ο προϋπολογισμός θα «πειραχθεί» ξανά.

Οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στα γραφεία των κομμάτων δείχνουν αύξηση των ποσοστών στην αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), ποσοστό σταθερά μειούμενο για τη ΝΔ. Αρχίζουν, δηλαδή, ακόμα και αυτοί που δεν βλέπουν εναλλακτική στο σημερινό σύστημα να παίρνουν αποστάσεις από τη ΝΔ.

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά ενός κλίματος που δύσκολα αλλάζει, παρά την μεγάλη τουριστική χρονιά που έρχεται. Όπως είναι φυσικό, ο νέος κατώτατος μισθός δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Γι’ αυτό και παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, το βασικό σενάριο είναι οι εκλογές σε καθαρό πολιτικό χρόνο που για το 2022, είναι ο Οκτώβριος.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις