Σάββατο 30 Απριλίου 2022

NEO επίδομα 200 ευρώ για σούπερ μάρκετ: ΕΔΩ η νέα επιταγή ακρίβειας

 


επίδομα: Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να δοθεί νέο πακέτο στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τι εξετάζεται για τα τρόφιμα και τη νέα επιταγή ακρίβειας.

Νέα μέτρα στήριξης, πέρα από την παρέμβαση που ετοιμάζεται στα τιμολόγια ρεύματος, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την πρωτοφανή ακρίβεια.

Το οικονομικό επιτελείο μελετά τα σενάρια της καταβολής μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ ή εναλλακτικά της χορήγησης μιας κάρτας τροφίμων στο πρότυπο της κάρτας καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», πρόκειται για δύο στοχευμένα μέτρα που εντάσσονται στη φιλοσοφία της κυβέρνησης για μέτρα που θα δώσουν μια σχετική ανάσα σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

επίδομα: Το σενάριο της κάρτας τροφίμων

Με δεδομένο ότι το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει ασήκωτο και έχει απομακρυνθεί το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, το σενάριο της κάρτας τροφίμων συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες υλοποίησης από τη στιγμή που βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Οι ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θα μπορούν να εκδίδουν μια κάρτα τροφίμων και να την εξαργυρώνουν με αγορές από τα σούπερ μάρκετ.

Θα υπάρξουν εισοδηματικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με την κάρτα καυσίμων, ενώ η διαδικασία για την έκδοση της κάρτας θα είναι αντίστοιχη με αυτή που θα ακολουθηθεί για τα καύσιμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πολύ πιθανό έως και τον Ιούνιο να ακολουθήσει η χορήγηση μιας ακόμη επιταγής ακρίβειας στις ίδιες ομάδες που θα λάβουν την ενίσχυση την προσεχή εβδομάδα.

Δηλαδή θα τη λάβουν 1,7 εκατ. δικαιούχοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Παράλληλα, στη φαρέτρα των κυβερνητικών μέτρων περιλαμβάνεται και η επέκταση της επιδότησης για πετρέλαιο κίνησης και τον μήνα Μάιο.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την επέκταση της επιδότησης καυσίμων.

Ποια μέτρα θα υλοποιηθούν τελικά, είναι άμεση συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου που θα εξασφαλιστεί και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

επίδομα: Τσουνάμι ακρίβειας

Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας από την αρχή της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο αναμένεται να βρεθούν μέχρι το τέλος Μαΐου οι καταναλωτές.

Αυτές τις ημέρες αποστέλλονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, από τις βιομηχανίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις, ανατιμημένα τιμολόγια σε δεκάδες βασικά αγαθά, σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 50%.

Αυτό όμως που παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά είναι το πλήθος των ανατιμήσεων στα ίδια προϊόντα μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ηλιέλαιου, το οποίο στις 11 Μαρτίου ανατιμήθηκε σε ποσοστό 12%, τέσσερις ημέρες αργότερα (στις 15 Μαρτίου) αυξήθηκε και πάλι η τιμή του σε ποσοστό 30%, ενώ πριν από λίγες ημέρες (στις 5 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ανατίμηση της τάξης του 16%.

Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα το συγκεκριμένο ηλιέλαιο ανατιμήθηκε συνολικά σε ποσοστό 58%.

Λίστα με τις ανατιμήσεις προϊόντων

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:

σπορέλαια 50%,
παγωτά έως 45%,
ζάχαρη 40%,
αραβοσιτέλαιο έως 35%,
τυρί έως 30%,
αλεύρι έως 25%,

μαργαρίνες, ελαιόλαδο, χοιρινό κρέας, κρουασάν, μαρμελάδες, φύλλο για πίτες, πραλίνα 20%,
ρύζι και χύμα όσπρια έως 20%,
αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά έως 16%,
παξιμάδια έως 15%,

λουκάνικα 14%,
φυτίνη 13%,
καφές 13%,
αυγά 13%,

τσάι και φρέσκοι χυμοί έως 12%,
χαρτικά 11%,
συσκευασμένο ψωμί 10%,
απορρυπαντικά, μπισκότα και κατεψυγμένα σφολιατοειδή 8%,

αλλαντικά 7%,
σαλάτες έως 6%,
αλάτι 5%,

κονσέρβες, δημητριακά, γιαούρτια και βούτυρα 5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και όχι για το σύνολο των προϊόντων. Σχεδόν όμως όλα τα προϊόντα των συγκριμένων κατηγοριών έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου.

Με πληροφορίες από «Ημερησία»

Έρχεται δεύτερη επιταγή ακρίβειας: Πότε θα δοθεί το νέο 200ευρω

επίδομα: Νέα στήριξη για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα. Σενάρια για νέα επιταγή ακρίβειας!

Με ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα απαντήσει η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ το ύψος του.

Οπως αποκαλύπτει η Αμαλία Κάτζου στο Newsbomb.gr…

«Ένα διευρυμένο πλέγμα μέτρων στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων μπροστά στην ενεργειακή κρίση.

Η χώρα μας πραγματοποιεί νέα έξοδο στις αγορές , μετά και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τη Standard and Poor’s, κίνηση που θα προσθέσει στο «οπλοστάσιό» της τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Αν προσθέσει κανείς το χαμηλότερο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ έλλειμμα του 2021, τα αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το στόχο και το ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει διατεθεί από τα 2 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει στα… χέρια της «ζεστά» περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να τα ρίξει στα νοικοκυριά!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι βέβαιο ότι και τον Μάιο θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο η παρέμβαση που θα υπάρξει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να φέρουν τις τιμές στα επίπεδα του μέσου όρου του καλοκαιριού του 2021.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαβατώρα – σε περίπτωση που δεν προηγηθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση – με το σχέδιο της κυβέρνησης θα φτάσει στα 100 ευρώ από τα περίπου 250 ευρώ που κινείται τον Απρίλιο έτσι ώστε και η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% – 50%.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι το να μην κόβεται το ρεύμα στους ευάλωτους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται και μια λυση του να πληρώνει απευθείας το κράτος το ρεύμα στις πολύ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα εξετάζονται προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί με το οικονομικό επιτελείο να ζυγίσει το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου και το κατά ποσό μια ενδεχόμενη μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές.

Στο γενναίο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνονται εκτός από σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και φορολογικά μέτρα.

Παράλληλα αναμένεται και νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ, στο μοντέλο του Πάσχα.

επίδομα: Και νέα επιταγή ακρίβειας στο τραπέζι

Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης των πολιτών είναι και αυτή της νέας επιταγής ακρίβειας.

Του επιδόματος, δηλαδή, των 200 ευρώ που δόθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται αντί για τη λύση αυτή να προκριθεί αυτή μιας κάρτας τροφίμων.

Αν προκριθεί η πρώτη λύση θα ακολουθηθεί η πεπατημένη του φετινού Πάσχα ενώ αν αποφασιστεί η δεύτερη επιλογή τότε πρότυπο θα είναι η κάρτα καυσίμων για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μολονότι η τελική φόρμουλα του είδους της στήριξης αυτής δεν έχει κλειδώσει, το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού».

Κάρτα καυσίμων: Οι δικαιούχοι

Τι είναι το Fuel Pass;

Το Fuel Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης.

επίδομα: Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

επίδομα: Πώς εκδίδω το Fuel Pass;

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού;

H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:

Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.

Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

Alpha Bank
Τράπεζα Πειραιώς
Εθνική Τράπεζα
Eurobank
Viva
Παγκρήτια Τράπεζα
Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά :

Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου,

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.

επίδομα: Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Πού και πως το χρησιμοποιώ;

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.

Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πως λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;

Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

επίδομα: Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;

Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ’ αυτών;

Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Που μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας;

Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις