Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Τριγμοί στην Δύση: Το Κίεβο θεωρεί ανεπιθύμητο τον Γερμανό πρόεδρο – Μετά το «OXI» για βαρέα τεθωρακισμένα - Το Βερολίνο δείχνει να μην θέλει να οξύνει τις σχέσεις με την Μόσχα

 


Σε φάση κλιμάκωσης της έντασης εισέρχονται οι σχέσεις Γερμανίας – Ουκρανίας, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο και μάλιστα με την φράση του ότι είναι ανεπιθύμητος.

Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είναι ανεπιθύμητος στο Κίεβο. Και για το λόγο αυτόν δεν θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα σχεδίαζε κοινή επίσκεψη με τον Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των τριών βαλτικών χωρών (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) στο Κίεβο ως μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ουκρανία, είπε ο Σταϊνμάιερ κατά την επίσκεψή του χθες στη Βαρσοβία.

«Θα το έκανα. Αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπόψη – αυτό δεν είναι επιθυμητό στο Κίεβο», εξήγησε ο Σταϊνμάιερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι στο στόχαστρο έντονης κριτικής της Ουκρανίας ως συνδιαμορφωτής της πολιτικής προσέγγισης της Γερμανίας στη Ρωσία κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η υποστήριξη του αγωγού «Nord Strem 2» ήταν σαφώς λάθος και στην εκτίμηση για τον Πούτιν «παραπλανήθηκα, όπως και άλλοι επίσης», είπε ο Σταϊνμάιερ.

Το Κίεβο επιρρίπτει στο Βερολίνο ελλιπή υποστήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, σημείωσε ότι θα ήταν προτιμότερη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ή κάποιου μέλους της γερμανικής κυβέρνησης , από την οποία το Κίεβο ζητά την προμήθεια και βαρέων όπλων.

Το Κίεβο περίμενε ότι θα εγκριθούν οι πωλήσεις των Α/Κ Πυροβόλων Pzh-2000, των ΤΟΜΑ MARDER και των Α/Α π/β Gepard αλλά το Βερολίνο λέει όχι καθώς δεν θα ήθελε να οξύνει την κατάσταση με την Ρωσία.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις