Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Oι Αμερικανοί κατέλαβαν ιρανικό πλοίο στο Αιγαίο και οι Iρανοί σε αντίποινα Kατέλαβαν δύο ελληνικά πλοία στον Κόλπο

 


Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Η Τεχεράνη αποδίδει ευθύνη για την αμερικανική νηοψία και την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου στην Αθήνα

Iρανοί κατέλαβαν πριν από λίγο δύο τάνκερ με ελληνική σημαία τα οποία βρισκόταν στον Κόλπο στα διεθνή ύδατα και όπως οι ίδιοι αναφέρουν επρόκειτο για αντίποινα σε κατάληψη ιρανικού τάνκερ έξω από το νησί της Εύβοιας από Αμερικανούς και την κατάσχεση και μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ!

Όπως αναφέρουν το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει σε αντίποινα ειδικά κατά της Ελλάδας!

Την κατάληψη του ιρανικού πλοίου από Αμερικανούς την αποκάλυψε η Jerusalem Post.

Μάλιστα σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα το περιστατικό έγινε έξω από την Κάρυστο στην Εύβοια.

Εδώ τίθεται το ερώτημα αν οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση.

Αν το είχαν κάνει, στην επιχείρηση θα είχε συμμετάσχει κλιμάκιο της ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Κάτι που δεν συνέβη.

Πόσο λογικό είναι να κάνουν τέτοια επιχείρηση οι Αμερικανοί εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, αλλά και αστυνόμευσης;

Η Τεχεράνη αποδίδει ευθύνη για την εξέλιξη στην ελληνική πλευρά θεωρώντας ότι η Αθήνα επέτρεψε την νηοψία και την κατάσχεση του σκάφους.

Σε ότι αφορά τα δύο ελληνικά πλοία που κατέλαβαν οι Ιρανοί πρόκειται για τα Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers συμφερόντων του Δ.Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Στο πρώτο πλοίο, οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν και δύο Έλληνες πολίτες, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το πλήρωμα του δεύτερου πλοίου, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ελικόπτερο του ιρανικού Ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν».

Η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε, δε, για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Σε ότι αφορά την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου στην Εύβοια το περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα.

Οι Ισραηλινοί λένε πως  το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο». «Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», αποκάλυψαν αμερικανικές πηγές χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις