Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ρωσία: «Σούσουρο» στις υπηρεσίες πληροφοριών για την υγεία του Πούτιν - Η διαταγή που έλαβαν οι πράκτορες «φουντώνει» τα σενάρια περί αρρώστιας


 Οι εικασίες για την κακή υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά έχουν ενταθεί από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, με ποικίλα δημοσιεύματα να υποστηρίζουν ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια.

Σε σημειρνό του δημοσίευμα,  περιοδικό New Lines αναφέρει ότι έλαβε μια ηχογράφηση ενός ολιγάρχη που έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο οποίος ακούγεται να περιγράφει τον Ρώσο πρόεδρο ως «πολύ άρρωστο με καρκίνο του αίματος», χωρίς να δίνει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά.

Ο ολιγάρχης αναφέρει ότι ένα «άκρως απόρρητο υπόμνημα» για την υγεία του Πούτιν εστάλη από τα κεντρικά γραφεία της FSB, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, σε όλους τους περιφερειακούς διευθυντές της.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ, επικεφαλής ερευνών στο Bellingcat, έναν ευυπόληπτο ιστότοπο ιατροδικαστικών ερευνών, δήλωσε: «Το υπόμνημα έδινε εντολή στα στελέχη της FSB να μην πιστεύουν τις φήμες για την κακή κατάσταση της υγείας του Προέδρου».

Σύμφωνα με τον Γκρόζεφ, οι διευθυντές έλαβαν περαιτέρω οδηγίες να «διαλύσουν οποιεσδήποτε φήμες» για την υγεία του Πούτιν,  που μπορεί να έχουν διαδοθεί στις τοπικές μονάδες της FSB.

Σύμφωνα με μια πηγή σε μια από τις περιφερειακές μονάδες, που είδε το υπόμνημα, αυτή η άνευ προηγουμένου οδηγία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, με τους περισσότερους αξιωματικούς της FSB να καταλήγουν να πιστεύουν   ότι ο Πούτιν πάσχει πράγματι από μια σοβαρή ασθένεια. 

Το περιοδικό αναφέρθηκε ξανά στο βάδισμα του Πούτιν, το οποίο φαίνεται πως έχει γίνει «βαρύ», με τον Ρώσο πρόεδρο να σέρνει το βήμα του στην εκδήλωση για την επέτειο της 9ης Μαΐου στην Μόσχα.

Το New Lines αναφέρεται επίσης στην αλλαγμένη εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το πρόσωπο του Πούτιν δείχνει ιδιαίτερα πρησμένο, κάτι που θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Η Άσλεϊ Γκρόσμαν, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε στο New Lines: «Ο Πούτιν ήταν πάντα ένας άντρας με καλή φυσική κατάσταση και ελαφρώς αδύνατος».

«Τα τελευταία χρόνια, η εμφάνισή του έχει αλλάξει, με πιο χαρακτηριστική την αλλαγή στο πρόσωπό του, που θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την λήψη στεροειδών».

Οι ισχυρισμοί αυτοί, βέβαια, είναι δύσκολο να επαληθευτούν, επισημαίνει το άρθρο, αφού ακόμη και μέσα στην Μόσχα, υπάρχουν πολλοί που θα επιθυμούσαν την ανατροπή του Πούτιν. Παρόλα αυτά, ακόμη και ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης φαίνεται πως σχεδιάζει την αποχώρησή του από τον πολιτικό στίβο, αφού υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως ψάχνει ενεργά έναν «επάξιο» διάδοχό του. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις