Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Συνταξεις: Τεράστιο σοκ με τα πρόστιμα σε χιλιάδες συνταξιούχους – Τι έχει συμβεί SO


 Συνταξεις: Ξαφνικό… σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους, στους οποίους έχει επιβληθεί πρόστιμο! Το πρόστιμο από την ΑΑΔΕ και οι αποφάσεις.

Πρόβλημα μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, από την ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν 95.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν την καταβολή συντάξεων της περιόδου 2009-2014, οι οποίες δόθηκαν με καθυστέρηση λόγω του γνωστού προβλήματος ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών υποθέσεων, που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι, μετά την πολύμηνη ή ακόμα και πολύχρονη αναμονή τους, η ΑΑΔΕ έκρινε ότι πρέπει να τα φορολογήσει εκ νέου.

Η σχετικές αποφάσεις, με τα ανάλογα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, επιδόθηκαν στους χιλιάδες συνταξιούχους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Αρκετοί εξ αυτών, αν και προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια για να δικαιωθούν, ξεκίνησαν την καταβολή των δόσεων που είχαν προκύψει.

Το καλοκαίρι του 2021, με τρεις ξεχωριστές αποφάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι τα πρόστιμα αυτά δεν έπρεπε να επιβληθούν, καθώς είχε παρέλθει η απαραίτητη πενταετία, άρα έπρεπε να παραγραφούν.

Η ΑΑΔΕ δεν προχώρησε σε απευθείας διαγραφή των προστίμων. Έτσι, οι άμεσα θιγόμενοι έπειτα από πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ξεκίνησαν να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στις κατά τόπους εφορίες, ζητώντας να γίνει άμεσα η εφαρμογή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων και να διαγραφούν τα πρόστιμά τους.

Ακόμα περισσότερο, για όσους είχαν πληρώσει ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής, ζητήθηκε να επιστραφούν τα ποσά που είχαν καταβληθεί.

Έως και πριν από δύο περίπου μήνες οι κατά τόπους εφορίες που δέχονταν τέτοιες προσφυγές τις έκαναν αποδεκτές.

Συνταξεις: Έτσι, διαγράφηκαν πρόστιμα σε 1.470 ξεχωριστές περιπτώσεις συνταξιούχων.

Στη συνέχεια, όμως, άρχισαν να εκδίδονται απορριπτέες αποφάσεις. Πρέπει να επισημανθεί ότι το συνολικό έσοδο που προσδοκούσε η ΑΑΔΕ από την καταβολή αυτών των προστίμων είχε υπολογιστεί στα 85 εκατ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που δεν πρόλαβαν να ρυθμιστεί η υπόθεσή τους πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, μέχρι την εξόφλησή τους.

Παράλληλα, αν το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν πάλι να απευθυνθούν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας εκ νέου θετική απόφαση, που θα πιέσει την ΑΑΔΕ να την εφαρμόσει.

Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 3 έως 5 έτη, ενώ έχει και πρόσθετη επιβάρυνση για τους συνταξιούχους λόγω των δικαστικών εξόδων. Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Το ΕΝΔΙΣΥ ξεκίνησε μια μαραθώνια διαδικασία ενημέρωσης όλων των κομμάτων, θέλοντας να αναδείξει πολιτικά το θέμα και ζητώντας να υπάρξει δικαίωση.

Υπήρξε ανταπόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που πριν από μερικές μέρες κατέθεσαν στη Βουλή ξεχωριστές ερωτήσεις, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να επιληφθεί του θέματος και να διορθώσει μια τεράστια αδικία.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΝΔΙΣΥ στις 19 Απριλίου τονίζει, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενο στο Οικονομικό Επιτελείο και στην κυβέρνηση, ότι «δεν είναι δυνατόν να διαγράφονται πρόστιμα από επιχειρηματίες (καλώς) για αντίστοιχες περιπτώσεις και στους συνταξιούχους να παρατείνεται η ταλαιπωρία.

Μας έχετε “φεσώσει” με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον καθένα, χωρίς να φταίμε ούτε στο ελάχιστο!

Σε καιρό δυσβάστακτης ακρίβειας, μας ζητάτε να πληρώσουμε προκαταβολικά τον φόρο που άδικα μας επιβάλλατε και μετά να διεκδικήσουμε δικαίωση και επιστροφή ποσών από τα δικαστήρια».

Συνταξεις Ιουνιου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμης για όλα τα Ταμεία

Συνταξεις Ιουνιου 2022: Δείτε πότε θα γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων για τους δικαιούχους συνταξιούχους. Δείτε αναλυτικά…

Οι συντάξεις Ιουνίου 2022 θα πληρωθούν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου 2021 Θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους από την Τρίτη, 24 Μαΐου με την διαδικασία να ολοκληρώνεται
στις 27 Μαΐου.

Στις 24 Μαΐου 2022, ημέρα Τρίτη θα δοθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους έληγε σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 25 Μαΐου 2022, την Τετάρτη θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους έληγε σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 26 Μαΐου 2022, την Πέμπτη θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονταν από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 27 Μαΐου 2022, την Παρασκευή καταβλήθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Συνταξεις: Κλειδωσαν αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές στα ΑΤΜ

Συνταξεις: Αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους δικαιούχους συνταξιούχους αναλύει δημοσίευμα εφημερίδα. 

Περιθώρια και ευελιξία ως προς τη χρήση αποθεματικών για να δοθούν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξει σε αντίστοιχα ποσοστά με τις κύριες συντάξεις (4,8%-5%), ακόμη και αν υπάρχουν ελλείμματα, δίνει στο ΕΤΕΑΕΠ σχετική διάταξη νόμου.

Η διάταξη-παράθυρο για τις αυξήσεις περιλαμβάνεται στο άρθρο 96 του νόμου 4387 του 2016 (με τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 45 του νόμου 4670 του 2020, με τον οποίο αποκαταστάθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης οι περικοπές που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ σε άθροισμα με τις κύριες.

Ο ένας νόμος μείωσε τις επικουρικές και ο άλλος τις επανέφερε στα παλιά ποσά, αλλά το κοινό στοιχείο και των δύο είναι ότι αν προκύπτουν ελλείμματα, αυτά μπορούν να καλύπτονται (μηδενίζονται) και με τη χρήση των αποθεματικών.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 45 του ν. 4670/2020 (που τροποποιεί το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016) αναφέρει για τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων τα εξής:

«Σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης.

Κατά τη χρονική περίοδο αυξημένων εισφορών (σ.σ.: ως Ιούνιο 2022) οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, εάν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, προκύπτει έλλειμμα, σε ποσοστό μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους (2021).

Μετά την προαναφερόμενη περίοδο (σ.σ.: από Ιούνιο 2022) οι συντάξεις δεν θα αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση που, αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα, θα προκύπτει έλλειμμα.

Στην περίπτωση δημιουργίας ελλειμμάτων, θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης.

Οι αυξήσεις, όπως λέει το άρθρο 45, θα έρθουν στις επικουρικές εφόσον δεν υπάρχουν ελλείμματα μετά και τη χρήση των περιουσιακών του στοιχείων.

Αυτό το παράθυρο (χρήση περιουσιακών στοιχείων) επιτρέπει ουσιαστικά να καλυφθούν τα όποια ελλείμματα και να δοθούν αυξήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει δοθεί καμία αύξηση στις επικουρικές συντάξεις από το 2010 και μετά, η διάταξη για τη χρήση αποθεματικών μπορεί να αξιοποιηθεί ως εγγύηση για να προχωρήσει το ΕΤΕΑΕΠ σε αυξήσεις το 2023.

Συνταξεις Ιουνιου 2022: Συνταξεις: Τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικής και εφάπαξ) ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Μια αύξηση της τάξης του 5% κοστίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΤΕΑΕΠ και μπορεί να «χρηματοδοτηθεί» από τα αποθεματικά ακόμη και εξολοκλήρου, χωρίς το παραμικρό έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι στη διάταξη για χρήση αποθεματικών στηρίχθηκε συστηματικά η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι για να δίνει αυξήσεις, αλλά για να μπορεί να πληρώνει τις συντάξεις, μια που τα Μνημόνια είχαν καθηλώσει τα έσοδα από τις εισφορές.

Για να βγει ο λογαριασμός, δηλαδή να μη μετρήσουν έλλειμμα στο ΕΤΕΑΕΠ για το 2022, υπάρχει και άλλο ένα κρίσιμο στοιχείο, που έχει να κάνει με τα έσοδα.

Αν συνυπολογιστεί και η κρατική επιχορήγηση των 230 εκατ. ευρώ που δίδεται μετά την αποκατάσταση των περικοπών που είχαν γίνει από το νόμο Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις, τότε είναι πιθανό να μη χρειαστεί το «μαξιλάρι» των αποθεματικών για τις αυξήσεις του 2023.

Συνταξεις: Τι αυξήσεις έρχονται στις επικουρικές συντάξεις ανά Ταμείο

Το «καλό σενάριο», αν βγαίνει δηλαδή ο λογαριασμός για πλεόνασμα στο ΕΤΕΑΕΠ (με ή χωρίς την αξιοποίηση αποθεματικών), προβλέπει μια αύξηση κατά 5% στις επικουρικές όλων των κατηγοριών (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας).

Δικαιούχοι των αυξήσεων είναι περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», στο ενδεχόμενο αυξήσεων για το 2023 (με σενάριο για 5%) οι μέσες επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθούν ανά Ταμείο ως εξής:

Στο ΙΚΑ, η μέση επικουρική λόγω γήρατος θα ανέλθει στα 191 ευρώ από 182 ευρώ που είναι τώρα, η αναπηρίας στα 142 ευρώ από 135 ευρώ σήμερα και λόγω θανάτου (χηρείας) στα 114 ευρώ από 109 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο ΤΕΑΔΥ (Δημόσιο), η μέση επικουρική λόγω γήρατος θα ανέλθει στα 188 ευρώ από 179 ευρώ που είναι τώρα, η αναπηρίας στα 177 ευρώ από 169 ευρώ σήμερα και η επικουρική χηρείας στα 117 ευρώ από 111 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων), η μέση επικουρική λόγω γήρατος θα ανέλθει στα 254 ευρώ από 242 ευρώ που είναι τώρα, η αναπηρίας στα 219 ευρώ από 209 ευρώ σήμερα και η επικουρική χηρείας στα 154 ευρώ από 147 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο ΤΕΑΠΟΚΑ (επικουρικό υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων), η μέση επικουρική λόγω γήρατος θα ανέλθει στα 247 ευρώ από 245 ευρώ που είναι τώρα, η αναπηρίας στα 265 ευρώ από 252 ευρώ σήμερα και η επικουρική χηρείας στα 164 ευρώ από 156 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο ΚΕΑΝ (επικουρικό ΝΑΤ), η μέση επικουρική λόγω γήρατος θα ανέλθει στα 303 ευρώ από 289 ευρώ που είναι τώρα, η αναπηρίας στα 247 ευρώ από 235 ευρώ σήμερα και η επικουρική χηρείας στα 207 ευρώ από 197 ευρώ που είναι σήμερα.

Στο ΤΕΑΠ-ΔΕΗ, η μέση επικουρική λόγω γήρατος θα ανέλθει στα 311 ευρώ από 298 ευρώ που είναι τώρα, η αναπηρίας στα 231 ευρώ από 221 ευρώ σήμερα και η επικουρική χηρείας στα 195 ευρώ από 186 ευρώ που είναι σήμερα.

Συνταξεις Ιουνιου 2022: Πόσο θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις το 2023 (*)

ΤΑΜΕΙΑ

 

Επικουρικές συντάξεις γήρατοςΕπικουρικές συντάξεις αναπηρίαςΕπικουρικές συντάξεις χηρείας
Σύνταξη 2022Αύξηση 2023Σύνταξη 2023Σύνταξη 2022Αύξηση 2023Σύνταξη 2023Σύνταξη 2022Αύξηση 2023Σύνταξη 2023
ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ182919113571421095114
ΤΕΑΔΥ179918816981771116117
ΤΕΑΥΕΚ24212254209102191477154
ΤΑΔΚΥ23012242213112241508158
ΤΕΑΠΟΚΑ24512257252132651568164
ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ ΟΠΣ176918510851131116117
ΝΑΤ-ΚΕΑΝ289143032351224719710207
ΤΕΑΠΕΤΕ431224534102143132416340
ΤΕΑΠ ΔΕΗ29815313221112321869195
ΤΕΑΠ ΟΤΕ22811239214112251166122
ΤΕΑΠΕΛΤΑ1749183145715283487
ΤΕΑΠΥΚ335173523601837827014284
ΤΕΑΠΙΕΝ21211223346173631327139
ΤΕΑΥΝΤΠ366183842871430123712249

ΤΕΑΠΟΖΟ

2071021718891971487155
ΤΕΑΧ2031021318891971256131
ΤΕΑΠΠΕΡΤ334173512551326819110201
ΤΕΑΑ11561211186124995104
ΤΑΣ412214332011021129915314
ΤΕΑΥΑΠ82486128613429130
ΤΕΑΥΠΣ10751129459945247
ΤΕΑΕΧ11361199259762365
ΤΕΑΕΙΓΕ2391225114771541085113
ΤΕΑΔ31216328266132791648172
ΕΛΕΜ-ΑΤΕ439224613781939727114285
ΤΣΜΕΔΕ573608248634236
ΤΕΑΤΤΑΘ21511226215112261156121
ΤΕΑΠΕΤΒΑ34817365178918724512257
ΤΣΕΑΠΣΓΟ182919116981771106116
ΤΕΑΙΣΥΤ24212254190102001226128
ΤΑΠΤΠ395204152131122427414288

(*) Σενάριο αύξησης 5% με προϋπόθεση μηδενικό έλλειμμα. Ποσά συντάξεων μετά τις κρατήσεις και προ φόρου.

Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά κύριων συντάξεων

Οι συνταξιούχοι που μαζί με την ανταποδοτική και εθνική σύνταξη παίρνουν συμπλήρωμα προσωπικής διαφοράς θα έχουν αυξήσεις το 2023, οι οποίες θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και εφόσον προκύψει υπόλοιπο αύξησης, αυτή θα πάει στην τσέπη ως καθαρό κέρδος.

Με τον πρόσφατο επανυπολογισμό συντάξεων από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω, περίπου 400.000 παλαιοί και νέοι (πριν και μετά το 2016) συνταξιούχοι πήραν καθαρές αυξήσεις, οι μεν παλιοί μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά, οι δε νέοι χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά.

Αλλοι 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι πήραν αυξήσεις που έσβησαν σημαντικό ποσό προσωπικής διαφοράς και αναμένεται να την μηδενίσουν με τις αυξήσεις του 2023.

Για περίπου 450.000 συνταξιούχους, οι προσωπικές διαφορές που έμειναν μετά τον επανυπολογισμό μπορεί να είναι μικρότερες, αλλά θα χρειαστούν οι αυξήσεις του 2023, του 2024 και του 2025 για τις μηδενίσουν.

Ιουνιου 2022: Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος με 35ετία είχε προσωπική διαφορά 140 ευρώ, την οποία κατέβασε στα 50 ευρώ με τον επανυπολογισμό, και με την αύξηση του 2023 θα τη μηδενίσει.

Συνταξιούχος με 40ετία που είχε προσωπική διαφορά 120 ευρώ, την οποία μηδένισε στον επανυπολογισμό θα πάρει καθαρή αύξηση το 2023.Συνταξεις:

Συνταξιούχος με 35ετία που έχει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 80 ευρώ, με μια αύξηση 45 ευρώ το 2023, θα την κατεβάσει στα 35 ευρώ και θα περιμένει τις αυξήσεις του 2024 για να τη μηδενίσει.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις