Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Νέα επίθεση AKAP στον Μητσοτάκη για το “μπλόκο” στα F-16


 Σε συνέντευξη του στο δίκτυο Al Jazeera ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χουλουσί Ακάρ μίλησε για όλα τα θέματα από τα F-16 έως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πολιτικός έριξε τα “βέλη” του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

“Δεν μπορούσατε να καταλήξετε σε συμπέρασμα για το F-16;” ρωτά ο δημοσιογράφος.  “Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όπως γνωρίζετε, είχαμε ένα έργο συνεργασίας για αεροσκάφη F-35. Αλλά σταμάτησε. Η Τουρκία και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται 40 μοντέλα F-16 Block 70. Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να το εξάγουν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε τον εκσυγχρονισμό των 79 αεροσκαφών μας F-16. Αυτό το μεταφέραμε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω φυσικών καναλιών πέρυσι. Ο γείτονάς μας και εταίρος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, θέλει να σταματήσει αυτή τη συμφωνία και στέλνει αίτημα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να μην πουληθούν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Αυτό είναι απαράδεκτο στις διεθνείς συμφωνίες” τονίζει.

Remaining Time 0:00
 

“Εδώ μιλάμε για ένα συμμαχικό κράτος που θα πρέπει να συμβάλει στην ενδυνάμωσή μας. Γιατί η δύναμή μας είναι η δύναμή τους. Είδαμε ότι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκδώσει νόμους και προϋποθέσεις σχετικά με τη χρήση αυτών των αεροσκαφών. Είπαμε επίσης ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και ότι δεν θα δεχτούμε υπό όρους την αγορά αεροσκαφών. Πιστεύουμε ότι αυτές οι συνθήκες θα αλλάξουν αργότερα. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν θεσμικά για να πουλήσουν αυτά τα αεροπλάνα στην Τουρκία. Γιατί είμαστε σύμμαχοι. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί. Ελπίζουμε λοιπόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακάμψουν από το λάθος τους. Νομίζω ότι όποιος εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει αυτά τα αεροπλάνα, ό,τι και να γίνει, θα ντροπιαστεί. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Αν αυτό μας δημιουργήσει πρόβλημα, έχουμε εναλλακτικές. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τους όρους που μας επιβάλλονται. Όπως είδαμε στο παράδειγμα της Ουκρανίας, ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Τουρκία. Ειδικά οι σύμμαχοι και φίλοι μας και οι Ευρωπαίοι. Έχουμε σημαντικό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην αγορά αυτών των αεροπλάνων” πρόσθεσε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις