Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

EKTAKTO - Καταιγισμός πυρών στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου: Ηχούν σειρήνες πολιτικής άμυνας – Συμπλοκές Αλβανών & Σέρβων- Aπευθύνει διάγγελμα ο Α.Βούτσιτς


Αιφνιδιαστική κλιμάκωση έχει σημειωθεί μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου τις τελευταίες ώρες καθώς έχουν σημειωθεί ένοπλες συμπλοκές μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στην περιοχή.

Στην Μιτροβίτσα ηχούν εδώ και 1,5 ώρα οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Σερβίας θα απευθύνει διάγγελμα προς τον σερβικό λαό σε λίγη ώρα ενώ ο Στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Ήδη σερβικές ειδικές δυνάμεις λαμβάνουν θέσεις μάχης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Σερβικές πηγές κάνουν λόγο για ευθείες ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών. Η πληροφορία αυτή μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Υπάρχει πληροφορία και για έναν τραυματία Σέρβο

Οι σειρήνες πολιτικής άμυνας ηχούν επίσης και στην Σερβία στις περιοχές που συνορεύουν με το Κοσσυφοπέδιο.

Σειρήνες και πυροβολισμοί έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Νόβι Παζάρ της Σερβίας κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο. Σερβικές πηγές μιλούν για πυροβολισμούς και στο Kolašin.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκκλησίες χτυπούν ασταμάτητα τις καμπάνες στην περιοχή της Μιτροβίτσα.

Συγκρούσεις δυνάμεων Σερβίας & Kοσσόβου – Συγκεντρώνεται σερβικός Στρατός – ΗΠΑ: «Δεν θα Eπέμβουμε» Α. Βούτσιτς: «Δεν θα υπάρξει παράδοση και η Σερβία θα νικήσει» ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δηλώσεις για το θέμα έχουν κάνει Σέρβοι Αξιωματούχοι.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, «η Σερβία θα κερδίσει» ενώ ο Σέρβος βουλευτής του κυβερνώντος SNS (Δεξιά πτέρυγα | Σέρβοι Συντηρητικοί), Βλαντιμίρ Τζουκάνοβιτς τόνισε:

“Κύριε βοήθησε τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι τρομερές.”

“Μου μου φαίνεται ότι η Σερβία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει την αποναζιστικοποίηση των Βαλκανίων”!

Ο Μπεσίμ Χότι, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι οι Σέρβοι σηκώνουν οδοφράγματα στο Ρουντάρε επειδή ενημερώθηκαν ότι οι Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου θα μπλοκάρουν την πειροχή…

Η KFOR δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και συλλέγει δεδομένα για τις σειρήνες και όλα τα γεγονότα.

Πάντως, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έκλεισε τα σύνορα για την κυκλοφορία επιβατών και οχημάτων στα συνοριακά περάσματα Bernjak και Jarinje λόγω αποκλεισμού δρόμων.

Δείτε βίντεο από την περιοχή. Ακούγονται ξεκάθαρα πυροβολισμοί και σειρήνες

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:33
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:15
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:07

Η κόντρα Σερβίας – Κοσόβου επεκτείνεται και στις πινακίδες των οχημάτων

Nωρίτερα, η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για την αντικατάσταση από την 1η Αυγούστου όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας προκάλεσε ένταση στη γραμμή Βελιγραδίου – Πρίστινας. Η κυβέρνηση του Άλπμιν Κούρτι έδωσε διορία ένα μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου.

Επίσης, από σήμερα τα μεσάνυχτα δεν θα γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων ενώ στα οχήματα τους χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου ήταν άμεση. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και εκτίμησε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.

«Δεν θα υποκύψουμε! Αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε διώξεις και σκοτωμούς Σέρβων, η Σερβία θα νικήσει. […]

“Μην διανοηθεί κάποιος να ξεκινήσει πογκρόμ κατά των Σέρβων όπως συνέβη στις 17 Μαρτίου του 2014 ή σε άλλες περιοχές τις πρώην Γιουγκοσλαβίας γιατί δεν θα τους περάσει» προειδοποίησε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας απήυθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ηρεμία στο Κόσοβο ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι να «εκλογικευτεί» και να μην προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε επίσης τους Σέρβους του Κοσόβου να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες.

Δείτε βίντεο από την περιοχή

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:14
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:24
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:11
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
02:13
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:23

Image

Image

Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις