Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

OI TOYPKOI αποχώρησαν από τους αγώνες ιστιοπλοΐας του Αιγαίου λόγω … υπερπτήσεων

 


Για πρώτη φορά, οι Τούρκοι ιστιοπλόοι, προφανώς κατόπιν υπόδειξης της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν θα συμμετέχουν στους αγώνες ιστιοπλοΐας του Αιγαίου.  

του Χρήστου Μαζανίτη

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη να εντάξει στον φετινό 21ο κατά σειρά Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα του Αιγαίου “Aegean Regatta 2022”, μετά και την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους, ως φαίνεται δεν πολυάρεσε στους γείτονες μας Τούρκους, οι οποίοι – σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr – “συνέστησαν” στους ιστιοπλόους τους να μην συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση. Όπερ και εγένετο.

Φαίνεται ότι μετά τις υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι και Φούρνους τους τελευταίους μήνες και την κλιμακούμενη ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία έχει αποφασίσει να μεταφέρει την ένταση και στα αθλητικά δρώμενα. Το Αγαθονήσι και οι Φούρνοι είναι τα δύο νησιά που έχουν μπει ουκ ολίγες φορές στο «μάτι» των τουρκικών μαχητικών, στα οποία έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ υπερπτήσεων τους τελευταίους μήνες.

Η κήρυξη της έναρξης του 21ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα του Αιγαίου “Aegean Regatta 2022” έλαβε χώρα την 21η Αυγούστου από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Διοργάνωσης, Μανώλη Κουτουλάκη στον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας.

Η 1η Ιστιοδρομία της Aegean Regatta 2022 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στην Ικαρία από το λιμάνι του Αγ. Κηρύκου με κατεύθυνση τους Φούρνους με 56 αγωνιζόμενα σκάφη και πάνω από 340 συμμετέχοντες/ουσες.

Πριν την εκκίνηση της πολιτιστικής εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Φούρνων κ. Δημήτρη Καρύδη για τη θερμή υποδοχή και του απένειμε τιμητική πλακέτα. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν επίσης στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας κα Βαρδάκη όπως και στην Προϊσταμένη του Λιμενικού Σταθμού Φούρνων Κορσέων Αρχικελευστή Λ.Σ. Χριστίνα Κατσιμπίρη. Απονεμήθηκαν ακόμα, κύπελα στους νικητές των κατηγοριών της 1ης Ιστιοδρομίας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και οι επισκέπτες περίμεναν με μεγάλη προσμονή τα σκάφη με τα πληρώματά τους. Δίπλα στους ιστιοπλόους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και για το σύνολο της διοργάνωσης στέκονται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις