Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Για γέλια το επίδομα θέρμανσης: Δίνεις 4.000 ευρώ για να πάρεις πίσω… 700 ευρώ!


 επίδομα θέρμανσης: Ασύμφορη οικονομικά και δύσκολη πρακτικά σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται η μετάβαση στο πετρέλαιο για το «διπλό» επίδομα θέρμανσης για όσους έχουν φυσικό αέριο.

επίδομα θέρμανσης: Αστείο φαντάζει για τους πολίτες το θέμα σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως η επιστροφή στο πετρέλαιο με νέες σωληνώσεις θα κοστίσει έως και 4.000 ευρώ, για να πάρει κανείς πίσω διπλό επίπεδομα θέρμανσης , ήτοι 700 ευρώ.

 


Αξιζει, λοιπόν, η επιστροφή στο πετρέλαιο που επιφέρει «διπλό» επίδομα θέρμανσης; Η απάντηση είναι προφανώς και όχι.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μηχανικών και των ηλεκτρολόγων που μίλησαν στα Dnews, η αλλαγή του καυστήρα είναι απλή υπόθεση εάν πρόκειται για κτίρια που διαθέτουν δεξαμενή πετρελαίου, δηλαδή μετέβησαν από το ντίζελ θέρμανσης στο αέριο και αδύνατη σε όσες πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες, κυρίως οι νεόδμητες, λειτουργούν εξ΄ αρχής με αέριο.

Επίδομα θέρμανσης: Το κόστος της μετατροπής

«Το κόστος αγοράς του καυστήρα εξαρτάται από το μέγεθος των κτιρίων. Κυμαίνεται στις 4-5 χιλιάδες ευρώ και η εγκατάσταση θεωρείται εύκολη.

Όμως αν δεν υπάρχει δεξαμενή, κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατο αφού το μεν σύστημα αερίου συνδέεται απευθείας με κεντρικό αγωγό συνεχούς ροής, το δε προϋποθέτει αποθήκευση πετρελαίου» εξηγεί ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος κ. Π. Θεοδωρόπουλος.

«Πέραν του ότι η αγορά καυστήρα και των συναφών εξαρτημάτων είναι ασύμφορη» συνεχίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος «θα πρέπει να βρεθεί χώρος για την τοποθέτηση του, να μπουν νέοι σωλήνες κτλ».

Ένα ακόμη ζήτημα που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψει, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, είναι η συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών στις πολυκατοικίες.

Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν καυστήρες αερίου στα διαμερίσματα τους και απαλλάσσονταν από τα έξοδα κεντρικής θέρμανσης και πλέον η «επιστροφή» τους στην πρότερη διαχειριστική κατάσταση δεν θα είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούχοι κερδίζουν από την επιδότηση

Οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, και θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης είναι οι κερδισμένοι της τριπλής παρέμβασης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να στρέψει μαζικά τους καταναλωτές στη χρήση πετρελαίου, το οποίο είναι φθηνότερο σε σύγκριση με τα κλιματιστικά και το φυσικό αέριο.

Σε αυτούς σύμφωνα με την imerisia.gr, περιλαμβάνονται τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο -εάν είναι εφικτό και θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν, όσο και τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Δες μέσα σε 1′ πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Mε την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος και κατά συνέπεια μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών θα επιδοτηθεί φέτος. Δεν αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και παραμένουν σε 180.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Ποιοι δικαιούνται

Αγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
Εγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
Εγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ
Εγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ
Εγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ

Μείωση τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ταυτόχρονα με έκπτωση 25 λεπτά ανά λίτρο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου 2022 όλοι οι καταναλωτές, ανεξάρτητα εάν είναι δικαιούχοι ή όχι του επιδόματος θέρμανσης.

Στόχος είναι να ξεκινήσει η διάθεσή του με τιμή 1,35 ευρώ ή και χαμηλότερα, καθώς σε περίπτωση που ξεκινήσει να διατίθεται στα 1,60 ευρώ το λίτρο οι καταναλωτές θα το αγοράσουν 1,35 ευρώ το λίτρο.

Η συγκεκριμένη έκπτωση αφορά αποκλειστικά τον Οκτώβριο, καθώς η συνέχιση της επιδότησης θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου. Το κόστος του μέτρου έχει υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ.

Πώς διαμορφώνεται το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται επί αυξημένου ποσού βάσης στα 350 ευρώ, από τα 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

Παραδείγματα

Ενας δικαιούχος που διαμένει στον δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, θα λάβει επίδομα 150 ευρώ. Eαν έχει δύο παιδιά, θα λάβει επιδότηση 211 ευρώ, έναντι 181 ευρώ πέρυσι. Εάν είναι νέος δικαιούχος, θα λάβει διπλό επίδομα, ήτοι 422 ευρώ.

Oικογένεια με δύο παιδιά στον δήμο Παλαιού Φαλήρου θα λάβει επίδομα 162 ευρώ, ενώ με διπλάσια επιδότηση θα λάβει 324 ευρώ.

Oικογένεια με δύο παιδιά στη Φλώρινα πέρυσι είχε λάβει επίδομα θέρμανσης 496 ευρώ. Φέτος θα λάβει 578 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.156 ευρώ.

Οικογένεια με δύο παιδιά στη Θεσσαλονίκη πέρυσι είχε λάβει 299 ευρώ, ενώ φέτος θα λάβει 348 ευρώ. Εάν η οικογένεια έκανε χρήση φυσικού αερίου και στραφεί στο πετρέλαιο, θα λάβει διπλάσιο επίδομα 696 ευρώ.

Μια οικογένεια με δύο παιδιά στο Καρπενήσι θα λάβει 529 ευρώ, ενώ εάν δικαιούται διπλάσιο επίδομα θα λάβει 1.058 ευρώ.

Τίτλοι τέλους στην επιδότηση στο ντίζελ

Από την 1η Οκτωβρίου το πετρέλαιο κίνησης θα διατίθεται χωρίς έκπτωση 0,15 λεπτά (με ΦΠΑ) το λίτρο, καθώς σταματάει η κρατική επιδότηση, αφού το πρωταρχικό ενδιαφέρον για το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στο επίδομα θέρμανσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά είχε δοθεί παράταση για τη χορήγηση της συγκεκριμένης επιδότησης μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια δόθηκε νέα παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Ποιο λοιπόν θα είναι φέτος το ύψος του επιδόματος;

Σίγουρα δεν θα είναι μικρότερο από 100 ευρώ. Ενδεχομένως μάλιστα το ελάχιστο όριο να ανέβει. Από εκεί και πέρα το ποσό θα εξαρτάται από το ποιος είναι ο συντελεστής σε κάθε περιοχή.

Αν μάλιστα κάποιος καθίσταται για πρώτη φορά δικαιούχος επειδή πέρυσι δεν τον κάλυπταν τα εισοδηματικά κριτήρια (φέτος το όριο του άγαμου αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί) και χρησιμοποιήσει πετρέλαιο θέρμανσης, το ύψος του επιδόματος θα διπλασιάζεται.

Το ίδιο θα συμβεί και αν πέρυσι κάποιος χρησιμοποίησε ρεύμα (οπότε δεν πήρε επίδομα θέρμανσης) ή αν χρησιμοποίησε φυσικό αέριο (πήρε δεν πήρε επίδομα θέρμανσης).

Το ποσό του επιδόματος, θα διαφοροποιείται και ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αν θέλει μάλιστα κάποιος να προϋπολογίσει αυτόματα, τότε του χρειάζεται να ξέρει το εξής: το ποσό θα είναι αυξημένο κατά 16% σε σχέση με πέρυσι για όλους, όποιο καύσιμο και αν καταναλώσουν (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, pellet, ή ξύλο για περιοχές έως 2500 κατοίκους, υγραέριο κλπ).

Και για τη στροφή στο πετρέλαιο για πρώτη φορά ή για την είσπραξη επιδόματος για πρώτη φορά, το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 116%.Χαρακτηριστικά είναι και τα παραδείγματα που ακολουθούν:

Στην Αθήνα για παράδειγμα, μια οικογένεια με δυο παιδιά που ζει στο κέντρο, στον Βύρωνα, δικαιούται επίδομα θέρμανσης- εφόσον καλύπτει τα εισοδηματικά κριτήρια- ύψους 230 ευρώ, ενώ μια ίδια οικογένεια στο Χαλάνδρι, δικαιούται επίδομα 259 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις