Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Σχολεια: Δικαιούστε παραπάνω άδεια ως γονείς – Πόσες μέρες


 Σχολεια: Τι ισχύει με την άδεια γονικής παρακολούθησης. Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι γονείς από τους εργοδότες τους.

Μάθετε τι ισχύει για χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών.

Όσα ισχύουν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 1483/1984, άρθρο 9).

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά…

Σχολεια: Άδεια σχολικής παρακολούθησης

 


η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια »

Σχολεια – Ανατιμήσεις μέχρι και στα κυλικεία

Ακόμα και το μπουκαλάκι νερό αυξήθηκε στα κυλικεία των σχολείων που σήμερα άνοιξαν και έφεραν νέα αγωνία στους γονείς για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού οι σχολικές δαπάνες έχουν πάρει και αυτές ανοδική πορεία.

Ενδεικτικά, οι νέες τιμές στα κυλικεία των σχολείων διαμορφώνονται ως εξής:

σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί: από 1,10 ευρώ το 2021 στα 1,20 ευρώ το 2022

σάντουιτς με γαλοπούλα ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με γαλοπούλα: από 1,35 ευρώ το 2021 στα 1,50 ευρώ το 2022

κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό: από 0,50 ευρώ το 2021 στα 0,60 ευρώ το 2022

τυρόπιτα – πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες: από 1,20 ευρώ το 2021 στα 1,30 ευρώ το 2022

εμφιαλωμένο νερό 500 ml: από 0,35 ευρώ το 2021 στα 0,40 ευρώ το 2022

Όπως είπε ιδιοκτήτρια κυλικείου στο Open:

«Από τον Φεβρουάριο 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 πήραν μια αύξηση γύρω στο 30% μέχρι στιγμής και εύχομαι να μείνουμε εδώ που είμαστε. Εγώ από εκεί που τα προμηθεύομαι έχω πάρει αύξηση 30%. Μου έχουν αφήσει υπονοούμενο ότι μπορεί να γίνει και άλλη ανατίμηση και πρέπει το κυλικείο να είναι βιώσιμο, να είναι προσιτές οι τιμές στα παιδιά με καλή ποιότητα. Πρέπει να μπορεί να υπάρχει και το κυλικείο, πρέπει να βγαίνει και το προσωπικό κέρδος του κυλικειάρχη. Για να είμαι εδώ προς το παρόν είναι βιώσιμο.»

Σχολεια: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα

Δεν είναι μακρυά αλλά θα έρθουν και οι διακοπές των Χριστουγέννων 2022. Πολλοί ρωτούν για το πότε θα κλείσουν τα σχολεια για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 2022.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα σχολεία θα κλείσουν λίγες μέρες νωρίτερα.

Κλείνουν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 δύο μέρες πριν την παραμονή των Χριστουγέννων. Θα καθίσουν 1 ημέρα παραπάνω μιας και θα επιστρέψουν στα θρανία τους την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023.

Το μοναδικό μέτρο που ισχύει στο άνοιγμα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π- Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και δεν επιδεικνύουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα ανά σχολική εβδομάδα με τη χρήση rapid-test ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη. Ο παραπάνω υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει σύμπτωμα τα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, η οικογένεια καλείται να παραλάβει το παιδί. Προβλέπεται απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας. Επίσης:

  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα συστήνεται διενέργεια rapid test ή PCR. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον και το σχολείο δεν κλείνει.

Εάν βγει αρνητικό το τεστ, επιστρέφει στο σχολείο. Εάν η ιατρική αξιολόγηση οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19 επιστρέφει επίσης στο σχολείο.

Για την επιστροφή στο σχολείο ατόμων με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, ισχύει το εξής:

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ που βγήκε.

Σχολεία: Πότε αρχίζουν οι Πανελληνίες 2023

Πάνω από 2 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές, φοιτήτριες αλλά και μεταπτυχιακοί και νέοι ερευνητές (2.273.472 άτομα) επιστρέφουν σύντομα σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ το υπουργείο Παιδείας αιφνιδίασε σήμερα δίνοντας για πρώτη φορά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και εγκαινιάζοντας το νέο σύνθημα του «όλα πιο νωρίς».

Μάλιστα θα θεσμοθετηθεί με διάταξη στην Βουλή η ανακοίνωση του προγράμματος των εξετάσεων, αλλά και των κρίσιμων ημερομηνιών του σχολικού έτους, έως τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Όπως ανακοινώθηκε επίσης συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν συνολικά το τελευταίο χρονικό διάστημα για εκπαιδευτικές δράσεις.

Έτσι, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 του μήνα για τα Γενικά Λύκεια. Από 1 έως 16 Ιουνίου θα γίνουν οι πανελλαδικές του 2023 στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διακρίνεται στην φωτογραφία οι ημερομηνίες εξέτασης έχουν ως εξής:

  • Παρασκευή, 02/06/2023: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
  • Τρίτη, 06/06/2023: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία
  • Πέμπτη, 08/06/2023: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική
  • Δευτέρα, 12/06/2023: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 29  Ιουνίου.

Πότε τελειώνουν τα μαθήματα στα σχολεια

Τα μαθήματα για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.

Τα μαθήματα στα Γυμνάσια θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.

Τα μαθήματα στα Γενικά Λύκεια θα λήξουν στις 19 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου.

Η κλήρωση υποψηφίων για τα Πειραματικά Σχολεία θα γίνει στις 28 Απριλίου και οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Πρότυπα Σχολεία στις 29 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις