Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Κομισιόν: Πρόταση για πλαφόν στο αέριο με τιμή τα 275 ευρώ/MWh

 Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εισηγείται η Κομισιόν, με στόχο -όπως τονίζεται- την αποτροπή επανάληψης των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο


Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2023 εισηγείται η Κομισιόν,

με στόχο -όπως τονίζεται- την αποτροπή επανάληψης των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ως ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για συμβάσεις TTF για τον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμα των Reuters και Bloomberg, γινόταν λόγος για πρόταση περί επιβολής πλαφόν από 1ης/1/2023, με το τελικό ποσό να βρίσκεται υπό αίρεση. Σύμφωνα, μάλιστα, με Ευρωπαίο διπλωμάτη, το πλαφόν θα έπρεπε να κυμανθεί μεταξύ 150 και 180 ευρώ προκειμένου να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αρκετές φορές, διαφορετικά θα έχουμε ένα πλαφόν μόνο στα χαρτιά, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται ποτέ.

Σύμφωνα με το Reuters, στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, τονίζεται πως με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς επιδιώκεται η αποτροπή επανάληψης των πολύ υψηλών τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι μηνιαίες τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η σημερινή τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 117 ευρώ.

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νίκου Τσάφου, ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας, ο οποίος θα μεταβεί με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου. «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στη συζήτηση για το πλαφόν και το καλοκαίρι δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Έχουμε καταλήξει σε 3,4 σημεία που έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πως πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είμαστε σε καλή θέση ως Ευρώπη γι αυτόν το χειμώνα», επεσήμανε.

Η πρόταση της Κομισιόν

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για κοινή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με την πρόταση για δημιουργία ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της ΕΕ από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Το προτεινόμενο μέσο συνίσταται σε ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας 275 ευρώ για τα παράγωγα TTF για τον επόμενο μήνα», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν πληρούνται και οι δύο από τις ακόλουθες συνθήκες: «Οι τιμές TTF υπερβαίνούν τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες. Οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος».

«Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα δημοσιεύσει αμέσως ανακοίνωση διόρθωσης αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα τίθεται σε ισχύ και εντολές για παράγωγα TTF που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας δεν θα γίνονται δεκτές. Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023», τονίζεται στην πρόταση της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις