Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Artemis I: Ξεκίνησε η μεγάλη πρόβα για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη

 Η ρομποτική αποστολή, πρόβα για την επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι, θα πετάξει τον γύρο του φεγγαριού πριν επιστρέψει σε 25 ημέρες.

Το σχέδιο της NASA για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι πέρασε στην τελική ευθεία με την δοκιμαστική αποστολή Artemis I που εκτοξεύτηκε την Τετάρτη για να μεταφέρει τρία ανδρείκελα στον γύρο της Σελήνης.

Ο νέος, γιγάντιος πύραυλος SLS αναχώρησε από στις ώρα Ελλάδας, έπειτα από δέκα εβδομάδες αναβολών, τεχνικών απροόπτων και τυφώνων που χτύπησαν το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Περίπου 90 λεπτά μετά την πυροδότηση, το ανώτερο στάδιο του Orion θα πυροδοτήσει τον κινητήρα του για ένα το ταξίδι προς τη Σελήνη. Αρχικά θα προσπεράσει τη Σελήνη, περνώντας σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, πριν τεθεί στη συνέχεια σε τροχιά γύρω του.

 


Ο SLS περίμενε επί σχεδόν δύο εβδομάδες στην εξέδρα εκτόξευσης (Reuters)

Τελικά θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να επιστρέψει πέφτοντας με αλεξίπτωτο στον ωκεανό, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.

Βασικός στόχος του Artemis I είναι να φέρει κοντά στα σχεδιαστικά τους όρια τον πύραυλο SLS και την κάψουλα Orion πριν η ίδια πτήση επαναληφθεί με πλήρωμα, κάτι που προγραμματίζεται για το 2024 στην καλύτερη περίπτωση.

Μεταξύ άλλων η NASA περιμένει να δοκιμάσει την αντοχή της θερμικής ασπίδας του Orion, το οποίο επιστρέφοντας στη Γη θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 40.000 χιλιομέτρων την ώρα, ή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου, πολύ ταχύτερα από τις αποστολές που επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις