Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Κακοκαιρία «EVA»: Μέτωπο καταιγίδων μήκους 900 χιλιομέτρων πλησιάζει τη Δυτική Ελλάδα

 


Η κακοκαιρία «EVA» έρχεται με άγριες διαθέσεις. Το μεσημέρι του Σαββάτου, 5 Νοεμβρίου μέτωπο ισχυρών καταιγίδων βρίσκεται στα ανοικτά του Ιονίου και προσεγγίζει γρήγορα τα Ιόνια νησιά και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

Στη δορυφορική εικόνα φαίνεται η θέση και το μήκος του μετώπου. Με κίτρινα σύμβολα αποτυπώνονται οι ανιχνευόμενες ηλεκτρικές εκκενώσεις από το σύστημα ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

Έως  το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως τα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Κυριακή 06/11 και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 06/11 θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας – συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Κατά το δεύτερο δωδεκάωρο της Κυριακής 06/11 τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Όσον αφορά στον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI),  το επεισόδιο βροχόπτωσης αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3 το Σάββατο 05/11 και Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11. Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Ειδικότερα στον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν τη νύχτα προς Κυριακή 06/11 όπως φαίνεται στον ακόλουθο προγνωστικό χάρτη.

Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται έως το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις