Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Τράπεζα της Αγγλίας: «H Bρετανία δεν Kατέρρευσε οικονομικά για λίγες ώρες» - Το παρασκήνιο της αναγκαστικής... παραίτησης της Λιζ Τρας

 


Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρισκόταν μερικές ώρες μακριά από την οικονομική κατάρρευση στον απόηχο του καταστροφικού μίνι προϋπολογισμού της πρώην Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

«Νομίζω ότι στο σημείο που επεμβαίναμε, μπορώ να σας πω ότι τα μηνύματα που παίρναμε από τις αγορές ήταν ότι ήταν ώρες», είπε ο Μπέιλι σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας επί της ουσίας αποκάλυψε επί της ουσίας πως η Λιζ Τρας «παραιτήθηκε» άρον άρον μετά την ζημιά που προκάλεσε στην βρετανική οικονομία μέσα σε… σαράντα ημέρες.

Φυσικά λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων η Βρετανία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και η «παρένθεση» Τρας επιβάρυνε κατά πολύ αυτή την κατάσταση.

Ο πληθωρισμός όμως που είναι διψήφιος δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Λιζ Τρας, αλλά της στάσης του Λονδίνου για επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Μόσχα.

Ο Bailey είπε ότι η τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει “γρήγορα” και “αποφασιστικά” για να αμβλύνει μια “πολύ πραγματική απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα” αφού οι αγορές τρομοκρατήθηκαν από την καταστροφική φορολογική απαλλαγή ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κεντρική τράπεζα περιμένει ο πληθωρισμός να κορυφωθεί στο 10,9% τους επόμενους μήνες, για να υποχωρήσει το 2025 κοντά στο μηδέν. Προειδοποίησε πάντως για ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις της.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας δείχνουν παράλληλα ότι η βρετανική οικονομία πιθανώς βρίσκεται ήδη σε ύφεση η οποία ενδεχομένως να κρατήσει δύο χρόνια, ξεπερνώντας σε διάρκεια την ύφεση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-09.

Το ΑΕΠ θα υποχωρήσει εξαιτίας “των υψηλών τιμών ενέργειας και των πολύ σφικτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών”, προειδοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις