Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

H Mεγάλη ανατροπή των Δημοκρατικών: NIKH στη Γερουσία, οριακή διαφορά στη Βουλή


 Ακόμη και αν ο Τζο Μπάιντεν επιλέξει να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024, όταν θα είναι 82 ετών, το πολιτικό του αποτύπωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό

Αθανάσιος Έλλις

Ακόμη και αν ο Τζο Μπάιντεν επιλέξει να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024, όταν θα είναι 82 ετών, το πολιτικό του αποτύπωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή εικόνα της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη, με τη νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ το 2020, σταμάτησε έναν επικίνδυνο ιδεολογικό και θεσμικό κατήφορο.

Και τώρα, στο εσωτερικό, με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, παρά τις προσωπικές του αδυναμίες και την οικονομική συγκυρία, ο ίδιος και το κόμμα του κατάφεραν να ηττηθούν οι φωνές που αμφισβητούν τους δημοκρατικούς κανόνες και τους θεσμούς με αποκορύφωμα την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Η μεγάλη ανατροπή των Δημοκρατικών: Νίκη στη Γερουσία, οριακή διαφορά στη Βουλή-1

Στην πλειονότητά τους οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών που αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 πλήττοντας το κύρος της χώρας, έχασαν.

 


Οι Δημοκρατικοί πέτυχαν μια ιστορική επιτυχία που ανατρέπει την παράδοση. Διατήρησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, και πιθανώς να αυξήσουν την ισχύ τους κατά μια έδρα (θα το γνωρίζουμε στις 6 Δεκεμβρίου μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια). Αυτό οριστικοποιήθηκε σήμερα με την επανεκλογή της νυν Δημοκρατικής γερουσιαστού στην κρίσιμη πολιτεία της Νεβάδα και μάλιστα εις βάρος ενός αντιπάλου ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ήταν μεταξύ των αμφισβητιών των εκλογικών αποτελεσμάτων το 2020.

Ο έλεγχος της Γερουσίας έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την προώθηση του νομοθετικού έργου, αλλά και σε ό,τι αφορά την επικύρωση μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών αξιωματούχων. Τώρα, οι όποιες επιλογές του προέδρου Μπάιντεν θα προχωρήσουν απρόσκοπτα καθώς οι Ρεπουμπλικανοί δεν διαθέτουν τα θεσμικά εργαλεία να τις παρεμποδίσουν ή να τις απορρίψουν.

Ταυτόχρονα, στο πιο αντιπροσωπευτικό νομοθετικό Σώμα της χώρας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί πέτυχαν μια τεράστια ανατροπή περιορίζοντας δραματικά τις απώλειες που παραδοσιακά έχει στις ενδιάμεσες εκλογές το κόμμα που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία με αποτέλεσμα.

Η διαφορά διαφαίνεται οριακή. Για τον έλεγχο της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία 218 εδρών επί συνόλου 435, και σύμφωνα με τις ενδείξεις (σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες συνεχίζεται η καταμέτρηση), οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν μόλις 219 βουλευτές, έναντι 216 των Δημοκρατικών.

Εκ των πραγμάτων, την επιτυχία πιστώνεται και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος, παρότι εμφανώς καταπονημένος λόγω ηλικίας, το 2020 κέρδισε την προεδρία με διαφορά, και ηγείται ενός κόμματος που το 2022 πέτυχε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, πολύ καλύτερο του αναμενομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις