Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Υπουργείο Εξωτερικών: H TOYPKIA να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την κράτηση Τζιτζικώστα


 Απερίφραστα καταδίκασε το Υπουργείο Εξωτερικών Ελληνική κυβέρνηση την άνευ καμίας εξήγησης απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην Σμύρνη  εκ μέρους των τουρκικών αρχών.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

 

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.»

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας  η οποία απαγόρευσε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την είσοδο στην πόλη της Σμύρνης.  Οι τουρκικές αρχές χωρίς να εξηγήσουν τον λόγο, ανάγκασαν τον κ. Τζιτζικώστα να περιμένει με τις ώρες στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, χωρίς να αιτιολογήσουν τη στάση τους. Ο Περιφερειάρχης έφτασε στην πόλη σήμερα το πρωί περίπου στις 11.30, προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ο κ.Τζιτζικώστας είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestoday.gr έως και πριν από λίγο, τουλάχιστον, οι τουρκικές αρχές δεν είχαν εξηγήσει την άρνησή τους, ενώ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο περιφερειάρχης μετέβη στη Σμύρνη το πρωί του Σαββάτου με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις