Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

IPAN: Απελευθερώθηκαν τα δύο Eλληνικά τάνκερ "Delta Poseidon και Prudent Warrior" – Ελεύθεροι οι Ελληνες ναυτικοί


Πρόκειται για τα ελληνικής σημαίας πλοία Delta Poseidon και Prudent Warrior

Αίσιο τέλος έχει η υπόθεση με τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια, τα οποία κρατούνταν υπό ομηρεία από την κυβέρνηση του Ιράν. Η ελληνική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την ιρανική και τα πλοία απελευθερώθηκαν και ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα ελληνικής σημαίας πλοία Delta Poseidon, της Delta Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και Prudent Warrior, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Η απόβαση στο Delta Poseidon είχε γίνει με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους στο πλοίο Prudent Warrior.  Eπρόκειτο για αντίποινα της ιρανικής κυβέρνησης στην ενέργεια της Ελλάδας να δεσμεύσει, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το δεξαμενόπλοιο «Lana» το οποίο ως «Pegas» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων και μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο.

 


Η τελική συμφωνία επήλθε σήμερα στην Τεχεράνη με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

 Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις