Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Mεταβιβάσεις – δωρεές: Πώς ένα τ.μ. μπορεί να μπλοκάρει αγοραπωλησίες και γονικές παροχές Σε oμηρεία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων


 Προκόπης Γιόγιακας

Πενήντα μέρες πριν από το τέλος του χρόνου δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα έχουν καταστεί

«εκτός συναλλαγής» με συνέπεια να έχουν μπλοκάρει οι αγοραπωλησίες αλλά και οι γονικές παροχές που θέλουν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, ειδικά μάλιστα τώρα που θα δικαιούνται άτοκη δανειοδότηση για την ανακαίνιση των διαμερισμάτων….

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί στον «ΟΤ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ,αυτό συμβαίνει επειδή « αν το διαμέρισμά έχει εκ κατασκευής του κάποια μικροδιαφορά στο εμβαδόν του σε σχέση με τα σχέδια της πολεοδομίας, μπορεί ο διπλανός ιδιοκτήτης διαμερίσματος –στον ίδιο όροφο της πολυκατοικίας- ή ακόμη και οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην πολυκατοικία να μπλοκάρει την πώληση του διαμερίσματός . Το ίδιο συμβαίνει και για τη γονική παροχή.»

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Για τη σύνταξη οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης, ο μηχανικός θα ελέγξει αν υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας, και τις πραγματικές διαστάσεις της κατοικίας. Αν υπάρχει ακόμη και μικροδιαφορά, εκτός από την πολεοδομική τακτοποίηση, απαιτείται και η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης τροποποίησης της αρχικής πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, βάσει νέας κάτοψης του ορόφου, η οποία θα πρέπει να συνυπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων, καταστημάτων, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης της πολυκατοικίας, και ας μην έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους.

Αυτό όμως, όπως λέει, ο Στράτος Παραδιάς « είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, που ανήκουν σε μέχρι χθες ανυποψίαστους ιδιοκτήτες, να έχουν καταστεί « εκτός συναλλαγής» γιατί η νομοθεσία δεν δίνει το δικαίωμα να επιλύσουν το πρόβλημα εκείνοι που πράγματι θίγονται από αυτό, διορθώνοντας «μονομερώς » τη λανθασμένη πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτηρίου σε ό,τι τους αφορά».

Σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες
Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων διαμερισμάτων, αλλά και γραφείων και καταστημάτων, έχουν περιέλθει σε απόγνωση, ζητώντας από τους αρμόδιους την άμεση λύση του προβλήματος…

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών –Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο, το θέμα αφορά πάνω από 50.000 ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μεσίτες σε όλη τη χώρα, που εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Το παράδειγμα που ακολουθεί εξηγεί ακριβώς το πρόβλημα.
Ένας ιδιώτης αγόρασε με συμβόλαιο του 1990 ένα διαμέρισμα σε 5ωροφη πολυκατοικία με δυο διαμερίσματα ανά όροφο, εμβαδού 110 τ.μ. το καθένα, και σήμερα θέλει να το πουλήσει (ή να το κάνει γονική παροχή στα παιδιά του). Μαθαίνει για πρώτη φορά από τον μηχανικό που κάλεσε για να το μετρήσει προκειμένου να φτιάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», ότι τι διαμέρισμά του δεν είναι 110 αλλά 112 τ.μ., δηλαδή δυο τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο ( ή και μικρότερο!) από ό,τι αναφέρεται στα σχέδια και στην πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Από αυτόν μαθαίνει και ο εμβρόντητος γείτονάς του, πως το διαμέρισμά του έχει εκ κατασκευής δυο τετραγωνικά μέτρα διαφορά από τα σχέδια και το συμβόλαιό του.

Πρέπει να υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτηρίου
Με τη σημερινή νομοθεσία ουδείς από τους δυο μπορεί να προβεί σε αγοραπωλησία ή γονική παροχή των διαμερισμάτων τους, εκτός κι αν, όπως προαναφέρθηκε, υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτηρίου, κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο.

Κι αυτός είναι ο λόγος που η ΠΟΜΙΔΑ και οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, να νομοθετηθεί άμεσα δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης –διόρθωσης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, όταν υπάρχει διαφορά με γειτονική ιδιοκτησία, όπως ακριβώς ισχύει ήδη από το 2017, όταν η διαφορά στο εμβαδόν του διαμερίσματος προέρχεται από επέκτασή του σε παρακείμενο κοινόχρηστο χώρο, συνήθως σε διάδρομο ορόφου κλπ.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το πρόβλημα έχει γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχεδιαστεί ή δοθεί κάποια λύση.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα παραμένει, και εξαιτίας του μπλοκαρίσματος των αγοραπωλησιών αλλά και των γονικών παροχών δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις