Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Λέκκας για τον νέο σεισμό στην Εύβοια: Nωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός


 Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου με επίκεντρο τα Νέα Στύρα Ευβοίας.

Ο καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στον RealFM 97,8 και την εκπομπή των Κωνσταντίνου Λαβίθη και Στεφανίας Κασίμη, τονίζοντας πως είναι νωρίς για να ειπωθεί με σιγουριά ότι είναι ο κύριος σεισμός.

«Θεωρούσαμε ότι έχουμε τελειώσει από τον πρωινό σεισμό, καθώς είχαμε μία πλούσια ακολουθία που περιλάμβανε περισσότερους από 50 σεισμούς. Όμως επανήλθε η δραστηριότητα με σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους. Από 4,7 Ρίχτερ πήγαμε στα 5 Ρίχτερ. Μάλιστα αυτός ο σεισμός έγινε πολύ πιο αισθητός στην Αθήνα από τον πρωινό», είπε αρχικά.

«Ο σεισμός είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο χωρίς να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Ένας χώρος που δεν χαρακτηρίζεται από την υψηλή σεισμικότητα, που δεν έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Αυτή η μεγάλη αισθητότητα στην Αθήνα οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα κατευθυντικότητας. Το ρήγμα έχει κατεύθυνση προς την Αττική με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουμε τον σεισμό πολύ πιο ισχυρά», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει άλλο ρήγμα. Η δραστηριότητα επιμένει. Πριν από λίγο είχαμε και έναν μικρότερο σεισμό 3 Ρίχτερ. Θεωρώ ότι χρειάζεται επιτήρηση ο χώρος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Θα πρέπει να αποφεύγουν παλιές κατασκευές, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα».

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος» κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Λέκκας

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις