Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Σουηδία για Nord Stream: Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ


 Ίχνη από εκρηκτικά εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας, κατά τις οποίες επιβεβαιώνεται το σενάριο της δολιοφθοράς

Ίχνη από εκρηκτικά εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας, κατά τις οποίες επιβεβαιώνεται το σενάριο της δολιοφθοράς.

«Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή.

Η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία ερευνούν πώς ξεκίνησαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίες σημειώθηκαν ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας στα τέλη Σεμτεμβρίου.

Η Ρωσία προσπάθησε να αποδώσει ευθύνες στη Δύση, ενώ η Ευρώπη έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς.

Η Δανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

Από την πλευρά τους, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι είναι απίθανο η φερόμενη ως δολιοφθορά να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού εκεί και την κατά κανόνα στενή παρακολούθηση υποβρυχίων από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μια θεωρία για την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατέβηκαν από ένα πλοίο, βυθίστηκαν και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Δύο «σκοτεινά πλοία» πέρασαν κοντά από τους αγωγούς

Λίγες μέρες πριν σημειωθεί η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream-2 δύο πλοία με απενεργοποιημένους τους ραδιοφάρους εμφανίσθηκαν σε απόσταση τριών μιλίων από τα σημεία που βρίσκονται οι γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου, ανέφερε ο ιστότοπος Wired την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος ανάλυση που έκανε η εταιρεία SpaceKnow.

Τα πλοία κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν, αφού αναλύθηκαν φωτογραφίες που ελήφθησαν από μερικούς δορυφόρους.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις