Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Oι ΗΠΑ «κατάπιαν» τις εξοργιστικές τουρκικές δηλώσεις για την επίθεση στην Κων/πολη: «Είναι ανεύθυνες αλλά είμαστε δίπλα σας»! - Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας


 Για άλλη μία φορά οι ΗΠΑ κατάπιαν τις τουρκικές προσβολές περί «απόκρυψης τρομοκρατών» και συνεχίζουν να προσποιούνται ότι δε συμβαίνει τίποτα για να μην «σπάσουν» τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευση του και απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον των ΗΠΑ αλλά πάντα θα είναι έτοιμοι οι Αμερικανοί «να βοηθήσουν».

Ο κ. Σοϊλού ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα βέβαια ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν είχε κάνει ακόμα χειρότερες λέγοντας «η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO».

Πιο επίσημες προσβλητικές δηλώσεις από αυτές που ακούστηκαν από τους Τούρκους αυτές τις μέρες καμιά χώρα δεν έχει τολμήσει να κάνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Και όμως οι Αμερικανοί δεν διανοούνται να έρθουν σε ρήξη με την Άγκυρα και δεν καταφέρνουν να κρύψουν το γεγονός ότι την Τουρκία πάντα την θεωρούν εξόχως σημαντική για τους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς αλλά απλά θα την ήθελαν χωρίς τον Ερντογάν.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σοϊλού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.

Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις