Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Η PEGA διαψεύδει Κ.Μητσοτάκη για αγορά & χρήση Predator – «Είναι τόσο ακριβό που μόνο κυβερνήσεις μπορούν να το αγοράσουν» - «Μη πειστικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χρησιμοποιούσαν το Predator ιδιώτες»


 Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου Σόφι ιντ Βλεντ διαψεύδει τον πρωθυπουργό σε ότι αφορά την αγορά και την χρήση του προγράμματος παρακολούθησης Predator καθώς όπως είπε «είναι τόσο ακριβό που μόνο κυβερνήσεις μπορούν να το αγοράσουν».

Με λίγα λόγια η εισηγήτρια της PEGA αρνείται την αφήγηση Μητσοτάκη πως δεν έχει καμία ευθύνη η κυβέρνησή του για τις παρακολουθήσεις.

«Ξέρουμε ότι τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις. Και σε ιδιώτες, αλλά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ πλούσιοι, δισεκατομμυριούχοι. Ποιος θα είχε αυτό το κίνητρο να δώσει αυτά τα χρήματα;

Κι έπειτα από τη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνταν, καταλαβαίνουμε ότι ήταν κυρίως πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ποιος θα είχε τα χρήματα και θα τα διέθετε για την παρακολούθηση αυτών των ατόμων;»

 


«Κι έπειτα ξέρουμε ότι κάποια από τα πρόσωπα ήταν ήδη υπό παρακολούθηση της ΕΥΠ. Είναι σύμπτωση;», συμπλήρωσε.

Χθες ο Κ.Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου είπε: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατηγορείται ο Πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Εμείς από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα και καλούμαστε αυτό το κουβάρι…», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δήλωσε άγνοια για το ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που έχουν στήσει το κέντρο παρακολουθήσεων λέγοντας: «Δεν το γνωρίζω. Και πρέπει να το μάθουμε. Για αυτό και εμείς θα είμαστε…» Και συνέχισε: «Θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας. Δεν το έχει κάνει καμία άλλη χώρα. Όλες οι χώρες είχαν αντίστοιχα προβλήματα.

Και δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη».

Τώρα όμως η εισηγήτρια της PEGA τον διαψεύδει ή μάλλον ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.

Άλλωστε σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι δεν της έδωσε τις πληροφορίες πο ζητούσε για να ξεδιαλύνει την υπόθεση.

Η Σόφι ιντ Βλεντ είπε ότι η ίδια πάντως χαρακτήρισε μη πειστικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το Predator χρησιμοποιούσαν ιδιώτες.

«Έπρεπε να στηριχτούμε σε άλλες πηγές, πέραν της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι στη ευχέρεια του Έλληνα πρωθυπουργού να άρει το απόρρητο. Θα μπορούσε να το κάνει αυτό και τότε θα αποκαλυφθούν πολλές πληροφορίες», σημείωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Οι αποκαλύψεις του Documento δεν είναι οι πρώτες. Έχει περάσει πολύς καιρός με δημοσιεύματα, ήδη από πέρσι. Οι Αρχές θα μπορούσαν να έχουν επιδείξει επείγουσα έννοια για τη διερεύνηση. Τώρα θα υπάρξει έρευνα από τον εισαγγελέα, ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτελέσματα».

Η ίδια δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι εντύπωση της προκάλεσε το γεγονός ότι η έρευνα στην Intellexa δεν έφερε καμία κατάσχεση, καμία ανάκριση, προσθέτοντας ότι «φαντάζομαι ότι τώρα όποια απόδειξη υπήρχε θα έχει εξαφανιστεί».

«Η κατασκοπία για πολιτικούς λόγους δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες κατασκοπίας καθιστούν την παράνομη παρακολούθηση πολύ πιο εύκολα, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά αποδυναμωμένων εγγυήσεων», είναι ένα από τα συμπεράσματα της ευρωβουλευτού των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

«Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του spyware δεν φαίνεται να είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ad hoc για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Ωστόσο, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και αφήνει άπλετο χώρο στη διαφθορά, ενώ αυτοί οι ταραγμένοι καιροί απαιτούν αξιόπιστες και υπεύθυνες ηγεσίες», προσθέτει.

Και το συμπέρασμά της αδιαπραγμάτευτο: εν όψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023, η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως και να αποσαφηνιστεί, «ώστε να μη δημιουργηθεί καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα των εκλογών του 2023».

Το πρώτο κείμενο της έκθεσης, που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών, αλλά και του Τύπου στις Βρυξέλλες συμπεριλαμβάνει ένα αναλυτικό ιστορικό των γεγονότων, μια παρουσίαση των προσώπων που εμπλέκονται με τις παρακολουθήσεις και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αν επιβεβαιωθεί ο κατάλογος του Dοcumento, «μοιάζει με ένα εντυπωσιακό who is who της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα».

«Ο αντίκτυπος αυτής της μεγάλης κλίμακας πολιτικής χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού είναι απείρως μεγαλύτερος από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στη λίστα, καθώς όλες οι αντίστοιχες επαφές και διασυνδέσεις τους “συλλαμβάνονται” έμμεσα επίσης στην επιχείρηση κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένων των επαφών τους σε όργανα της Ε.Ε.», αναφέρεται.

Ένα ερώτημα που εξετάζεται διεξοδικά είναι ποιος αγόρασε το Predator. «Τόσο η ΕΥΠ όσο και η κυβέρνηση αρνούνται κατηγορηματικά ότι το Predator έχει ποτέ αγοραστεί ή χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού είναι παράνομη στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει έντονη έρευνα για την προέλευση των επιθέσεων spyware.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση spyware και την παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ λένε μια πολύ ανησυχητική ιστορία, ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, εξυπηρετήσεων και νεποτισμού και πολιτικής επιρροής», τονίζεται με νόημα.

«Είναι εύκολο να χαθεί κανείς στον λαβύρινθο. Ωστόσο, αναδύονται μερικά μοτίβα. Μια πολιτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται για την προώθηση των συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι του γενικού συμφέροντος, κυρίως με το διορισμό συνεργατών και πιστών σε θέσεις-κλειδιά, όπως η ΕΥΠ, η ΕΑΔ και η Krikel.

Ενώ η κατασκοπία, ενδεχομένως σε συνδυασμό με νόμιμες υποκλοπές, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν σκόπιμα αποδυναμωθεί και η διαφάνεια και η λογοδοσία αποφεύγεται. Κριτικοί δημοσιογράφοι ή αξιωματούχοι που μάχονται κατά της διαφθοράς και της απάτης αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και παρεμπόδιση και δεν υπάρχει προστασία των πληροφοριοδοτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις