Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Προειδοποιήσεις για «κολασμένο» χειμώνα στην Ευρώπη από τον Πρόεδρο της Σερβίας - Αύξηση των Tιμών της Hλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη με το κρύο να πλησιάζει


 Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για έναν «κολασμένο» χειμώνα λόγω του εκτοξευόμενου κόστους της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενώ εντύπωση προκάλεσε η δήλωση ότι η χώρα είναι προστατευμένη ακόμα και αν υπάρξει… δολιοφθορά στον TurkStream λίγες ημέρες μετά τις αντίστοιχες στον Nord Stream.

«Θα ξεκινήσει ψυχρότερος καιρός σε πέντε με επτά ημέρες και μετά η Ευρώπη θα αρχίσει να καίει τα αποθέματα φυσικού αερίου της», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους μετά από παρατήρηση στρατιωτικών ασκήσεων σε περιοχή στην ανατολική Σερβία.

«Χθες, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 219 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα και σήμερα είναι 450 δολάρια», πρόσθεσε ο Βούτσιτς. «Θα ανεβαίνει κάθε μέρα, γιατί όταν η πρώτη παρτίδα αρχίσει να φεύγει από το απόθεμα και δεν υπάρχει τίποτα για να το αναπληρώσει, η τιμή θα αυξηθεί».

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι αυτό θα κάνει επίσης πιο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα, επισημαίνοντας ένα παρόμοιο άλμα στην τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά spot, η οποία, όπως είπε, αυξήθηκε από 156 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη, σε 240 ευρώ σήμερα Πέμπτη.

Ο Βούτσιτς επέμεινε ότι η ίδια η Σερβία είναι καλά προετοιμασμένη, έχοντας αποθηκεύσει 667 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε τέσσερις εγκαταστάσεις. «Ο λαός της Σερβίας δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, ακόμη και αν συμβεί κάτι στον αγωγό TurkStream που παραδίδει φυσικό αέριο από τη Ρωσία», είπε.


«Αν το κόψουν αύριο, ή κάνουν μια δολιοφθορά και το ξαναπαίξουν ανόητοι –αν και είναι γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στη Βαλτική, αλλά όλοι το παίζουμε ηλίθιοι για να μην βλάψουμε τα συμφέροντα της χώρας– θα επιζούσαμε. Δεν είμαι σίγουρος για τους άλλους», είπε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου που κατέστρεψαν τους αγωγούς Nord Stream.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την ενορχήστρωση της δολιοφθοράς, κάτι που το Λονδίνο αρνήθηκε.

Η Σερβία δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις του μπλοκ κατά της Ρωσίας, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις Βρυξέλλες να το πράξει.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου διαπραγματεύονταν μεταξύ 1.333 και 1.405 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα σήμερα, εν μέσω φόβων ότι ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός θα δώσει σύντομα τη θέση του σε πιο εποχιακές θερμοκρασίες του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις