Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Σκρέκας: Αυξάνονται οι χρεώσεις YKΩ στους λογαριασμούς ρεύματος

 Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της αύξησης της χρέωσης των ΥΚΩ κατά 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η επιβάρυνση αυτή θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον, είπε μιλώντας στον Αντ1, όταν ρωτήθηκε για την επιβολή ενός νέου τέλους στους λογαριασμούς του ρεύματος και για την αύξηση της χρέωσης των ΥΚΩ.

Διακοπές ρεύματος

Σχολιάζοντας τις διακοπές ρεύματος που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή και έχουν ξεκινήσει ήδη όπως στην Αυστρία για παράδειγμα, διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Οφειλές εταιρειών στους δήμους

Ερωτηθείς για τις οφειλές που έχουν οι εταιρείες ενέργειας στους δήμους από την παρακράτηση των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές που αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

Κρίσιμα τα Ιωνάννινα για αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα

Σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είπε ότι μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.

 


Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Στήριξη των νοικοκυριών όσο διαρκεί η κρίση

Την πάγια δέσμευση της κυβέρνησης πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περίπου 7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 2 δισ. είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.

Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δισ. από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις