Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Τραγωδία στις Σέρρες: Δύο συλλήψεις για τον θάνατο του 11χρονου

 


Σέρρες: Στη σύλληψη δύο υπευθύνων του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών προχώρησαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αστυνομία: 

Σήμερα (6 Δεκεμβρίου 2022) το μεσημέρι, συνελήφθησαν στις Σέρρες από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών, 2 άνδρες, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.

Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας σε δημοτικό σχολείο στην πόλη των Σερρών, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο του σχολείου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών του σχολείου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Ραγίζουν καρδιές οι συμμαθητές του 11χρονου στις Σέρρες: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»

Ιδιαίτερα βαρύ σε όλη την κοινωνία των Σερρών αλλά και σε ολόκληρη την χώρα είναι το κλίμα για τον 11χρονο μαθητή του 9ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, που έχασε τη ζωή του χθες το μεσημέρι από έκρηξη στο λεβητοστάσιο.

Οι αντιδράσεις των συμμαθητών του σπαράζουν καρδιές. Συγκλονιστικό είναι το μήνυμα του μικρού Μάνου έξω από το σχολείο. Κρατά λίγα λουλούδια και ένα χαρτί που με μεγάλα γράμματα γράφει: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης», όπως μεταδίδει το epiloges.tv.

Θρήνος στις Σέρρες: Σπαρακτικό το τελευταίο αντίο στον 11χρονο Βασίλη

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε στις 4 το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία του 11χρονου μαθητή της Στ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, που τόσο αναπάντεχα έχασε τη ζωή του χθες το μεσημέρι στην αυλή του σχολείου μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από την πόρτα.

Στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Α νεκροταφείο Σερρών βρέθηκαν όλοι οι συμμαθητές του κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα στα χέρια, συγγενείς και φίλοι του άτυχου παιδιού που τον αποχαιρέτησαν με βουβό θρήνο μη μπορώντας ακόμα να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Τραγικές φιγούρες οι γονείς και η μικρότερη αδελφή του άτυχου μαθητή που πριν από ένα χρόνο ήρθαν την από την Αθήνα στις Σέρρες, τόπο καταγωγής της μητέρας, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τα παιδιά τους.

Συγκλονίζει η εικόνα του μικρού Μάνου, που την ώρα της έκρηξης έπαιζε με το άτυχο συμμαθητή του στην αυλή. Έξω από την εκκλησία κρατούσε στα χέρια του λευκά τριαντάφυλλα και ένα λευκό φύλλο χαρτιού που έγραφε : «Κάντε χώρο εκεί ψηλά έρχεται να παίξει ο Βασίλης. Μάνος».

Ο θείος του 11χρονου μαθητή, φανερά συγκλονισμένος, μιλώντας στους δημοσιογράφους ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους ώστε να μην υπάρξει άλλο τέτοιο τραγικό περιστατικό.

Από νωρίς το πρωί μαθητές, γονείς και φίλοι επισκέφθηκαν το κλειστό δημοτικό σχολείο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 11χρονος αφήνοντας λίγα λουλούδια και μηνύματα συμπαράστασης. Στον εξωτερικό τοίχο της σχολικής μονάδας έχει αναρτηθεί πανό που γράφει: «Ο θάνατος σου δεν θα ξεχαστεί. Θέλουμε σχολεία ασφαλή. Μαθητές Σερρών».

Να αποδοθούν ευθύνες ζητά η οικογένεια του άτυχου Βασίλη, δια μέσου του δικηγόρου της ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί είπε ότι κάποιοι μετέτρεψαν σε ωρολογιακή βόμβα το σχολείο.

Ευθύνες σε διευθυντή και ανάδοχο επιρρίπτει ο δήμαρχος

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάδης επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου αλλά και στον ανάδοχο του έργου για το τραγικό συμβάν, που προκάλεσε τον θάνατο του 11χρονου και τον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών και σημειώνει ότι από χθες το μεσημέρι έδωσε εντολή για κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα μετά το τραγικό συμβάν, ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος υποστήριξε ότι ποτέ δεν παρέλαβε κανένα έγγραφο σχετικά με τον σχεδιασμό εκτέλεσης του έργου και ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί εξ αρχής την ενεργειακή αναβάθμιση της σχολικής ομάδας. Είπε, επίσης, πως ο ίδιος είχε ζητήσει οι όποιες τεχνικές εργασίες να γίνονται το Σάββατο και όχι σε ώρες λειτουργίας της σχολικής μονάδας, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν εισακούστηκε από κανέναν εμπλεκόμενο. Ανέφερε ακόμη πως το εν λόγω έργο της γεωθερμικής αναβάθμισης παρουσίασε πολλά προβλήματα και άργησε να ολοκληρωθεί.

Ο δήμαρχος Σερρών υποστηρίζει, ωστόσο, ότι από την πλευρά του Δήμου είχε διασφαλιστεί η ασφάλεια του έργου και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει πως «στη σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι οποίες τεχνικές εργασίες δεν θα γίνονται εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή αν θα γίνονται τότε απαιτείται η συναίνεση είτε το διευθυντή είτε του δήμου». Αυτό, ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν έγινε καθώς «εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια και μάλιστα αγνοούσαμε ότι το τεχνικό συνεργείο θα επισκέπτονταν το σχολείο».

Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα και το 12ο δημοτικό σχολείο στο οποίο κι εκεί εκτελούνται ανάλογες εργασίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο δημοτικό σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό σχολείο. Εκεί ο διευθυντής δεν του επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους». Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στον χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες.

Ο κ. Χρυσάδης υποστηρίζει, επίσης, ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν έχει αποστείλει κανένα έγγραφο ούτε στον ίδιο, ούτε στην τεχνική υπηρεσία, ούτε στη σχολική επιτροπή, που να εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και σημειώνει ότι το εν λόγω έργο και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο δημοτικό), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

Σέρρες: Σοκάρουν τα λόγια του μαθητή που τραυματίστηκε από τη φονική έκρηξη – «Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα»

Για την έκρηξη που σημειώθηκε στον λέβητα του σχολείου στις Σέρρες και στοίχισε τη ζωή ενός μαθητή 11 ετών μίλησε ο έτερος μαθητής, 10 ετών, που τραυματίστηκε.

Το παιδί είπε πως έπαιζαν στο υπόστεγο του σχολείου γιατί έβρεχε και κάποια στιγμή είδαν να έρχονται κατά πάνω τους πέτρες και σίδερα.

Ενστικτωδώς άρχισαν να τρέχουν και, όπως είπε, ένα από τα παιδιά το χτύπησε σίδερο στο κεφάλι. «Ακούσαμε έναν τρομακτικό θόρυβο και πέσαμε κάτω. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα» είπε χαρακτηριστικά ο μαθητής.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, το παιδί δεν ήξερε ότι ο συμμαθητής του είχε πεθάνει.

Σέρρες: «Να βρεθούν οι υπεύθυνοι» ζητά ο πατέρας του παιδιού

Με τον πατέρα του 11χρονου που πέθανε μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου στις Σέρρες είχε επικοινωνία ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Την ώρα που οι ευθύνες για την τραγωδία γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων, ο κ. Χρυσάφης μιλώντας στο OPEN, είπε ότι «χθες είχα την πιο δύσκολη επικοινωνία της ζωής μου, με τον πατέρα του παιδιού. Τού έδωσα τον λόγο μου ότι θα βρεθούν οι υπεύθυνοι και θα λογοδοτήσουν όπως πρέπει. Γιατί δεν μπορεί κάποιοι, είτε ο εργολάβος με τις εγκληματικές αμέλειες είτε ο διευθυντής που επέτρεψε στον εργολάβο να μπει και να κάνει αυτή τη δουλειά, να μείνουν στο απυρόβλητο».

Ο κ. Χρυσάφης είπε πως «σε μια τραγικότητα, σε μια στιγμή που εύχομαι να μην το ζήσει κανένας ο άνθρωπος αυτός είπε «σε παρακαλώ Δήμαρχε οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να λογοδοτήσουν για την ψυχή του παιδιού μου». Και αυτόν τον λόγο θα τον κρατήσω. Γιατί είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι. Ο Δήμος θα κινηθεί ενάντια και στον εργολάβο και στον διευθυντή».

Σέρρες: «Μπαλάκι» οι ευθύνες

Ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε ότι «ποτέ δεν εστάλη κάποιο έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου, στο οποίο να αναφέρει ότι δεν θέλει να γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι αλλά αυτά που λέει ο διευθυντής του σχολείου δεν βασίζονται πουθενά. Χθες έκανα μια ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο και είδαμε όλη την αλληλογραφία. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του διευθυντή που να αρνείται το συγκεκριμένο έργο».

Ο κ. Χρυσάφης υποστήριξε ακόμη ότι «έχουμε υπογράψει μια σύμβαση με τον ανάδοχο που λέει ότι δεν μπορεί να γίνονται εργασίες την ώρα λειτουργίας του σχολείου εκτός αν υπάρχει συναίνεση του διευθυντή ή από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Από την Τεχνική Εταιρεία δεν δόθηκε καμία συναίνεση. Από την διευθυντή δεν υπήρξε ενημέρωση ότι γίνονται εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο. Ξέρετε ο διευθυντής είναι που ανοίγει και κλείνει τις πόρτες του σχολείου».

Απόδοση ευθυνών

Με αφορμή το τραγικό γεγονός, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου παιδιού και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννη Σάββα να διερευνήσει τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διελευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σέρρες: Το χρονικό της φρίκης

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα συνεργεία που έκαναν τις εργασίες στον λέβητα είχαν αποχωρήσει, όταν έγινε η έκρηξη στο λεβητοστάσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόρτα που σκότωσε το παιδί εκσφενδονίστηκε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων, ενώ εκείνο βρισκόταν στην αυλή, σε ώρα διαλείμματος.

Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών χωρίς τις αισθήσεις του, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δύο άλλοι μαθητές ηλικίας 6 και 10 ετών τραυματίσθηκαν: Ο πρώτος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους και ο δεύτερος αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και υποβλήθηκε σε εξετάσεις στο νοσοκομείο των Σερρών επέστρεψε στο σπίτι του.

Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δυο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο. Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις