Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Bad Boy of Chess: Ο 19χρονος που νίκησε τον καλύτερο σκακιστή του κόσμου – Επιτυχία ή το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία; - Το απόλυτο outsider απέναντι στον κορυφαίο - Γιατί τον κατηγορούν


 Κείμενο Παναγιώτης Φλώκης

Το σκάκι είναι ένα κορυφαίο επιτραπέζιο παιχνίδι και μπορεί να τράβηξε ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου

μέσα από τη σειρά Queen’s Gambit του Netflix, όμως στην πραγματική ζωή έχει ήδη μια ιστορία σε εξέλιξη που είναι βγαλμένη από ταινία. Ο 19χρονος Hans Niemann που είναι ανερχόμενος αστέρας με προβληματική συμπεριφορά, έχει κατατροπώσει πάνω από μία φορές τον 32χρονο σκακιστή Magnus Carlsen που είναι ο καλύτερος στον κόσμο, οπότε ο δεύτερος κατηγορεί τον πρώτο για απάτη.

Μηχάνημα συνδεδεμένο με ερωτικό βοήθημα, χάπια, ακόμα και μαγεία, είναι μερικές θεωρίες που έχουν ακουστεί για τους τρόπους με τους οποίους ο 19χρονος ταπείνωσε τον αντίπαλο του στη σκακιέρα. Τελικά, τι ισχύει όμως. Πρόκειται πράγματι για μια περίπτωση απάτης που μπορεί ευλόγως να χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία ή πως ο καλύτερος στον κόσμο έχασε από το απόλυτο outsider και δεν θέλει να παραδεχτεί την ήττα του;

Οι New York Times προσπαθούν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο της ιστορίας και παραθέτουν την άποψη των δύο πλευρών, με τους οπαδούς του σκακιού να έχουν διχαστεί από τα γεγονότα, που πληρούν όλα τα κριτήρια για σενάριο ταινίας.

Ο «προβληματικός» και ο επιτυχημένος

Ο Αμερικανός Hans Niemann παίζει σκάκι από 11 ετών και νικάει μεγαλύτερα ηλιακά άτομα, ιδιαίτερα όσους κατέχουν κάποιον τίτλο. Παρόλα αυτά, συγκεντρώνει αρνητικά σχόλια, για δύο λόγους. Πρώτον, παίζει με την ψυχολογία του αντιπάλου, δηλαδή τον κοιτάζει επίμονα στα μάτια παραδείγματος χάριν, ενώ επιδίδεται σε trash talking, χωρίς να βρίζει, να προσβάλει ή παραβιάζει κάποιον κανόνα. Όμως πρόκειται για συμπεριφορές που δεν συνηθίζονται, οπότε θεωρούνται κόκκινες σημαίες στο χώρο του σκακιού.

Στον αντίποδα, ο Νορβηγός Magnus Carlsen θεωρείται ο «Μότσαρντ στο σκάκι» και ο καλύτερος σκακιστής παγκοσμίως, ενώ έχει κερδίσει πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα στο σκάκι. Μάλιστα, είναι ένα από τα πιο επιδραστικά άτομα παγκοσμίως, ενώ κλείνει συμφωνίες εκατομμυρίων με μεγάλες εταιρίες. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί streaming σε πλατφόρμες, ενώ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για προώθηση προϊόντων ή εκδηλώσεων που σχετίζονται με το σκάκι.

Ο Magnus Carlsen σε αγώνα στο Ντουμπάι το 2021

Η μήνυση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Τον Σεπτέμβριο ο 19χρονος αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον 32χρονο και τον κερδίζει, ενώ λίγες μέρες αργότερα συναντιούνται στο τουρνουά Sinquefield Cup, με το έπαθλο να είναι 350.000 δολάρια. Εκεί, ο Hans Niemann νικάει ξανά τον Magnus Carlsen που κρύβει το πρόσωπο του με τα χέρια του. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα χάνει για τρίτη φορά στη γνωστή εφαρμογή Chess.com, όταν ο Νορβηγός παίζει μόνο μια κίνηση και μετά παραιτείται.

Τότε, κατηγορεί τον αντίπαλο του για κλοπή, όμως δεν προσκομίζει καθόλου στοιχεία. Αντιθέτως, κυκλοφορούν στα ΜΜΕ διάφορες θεωρίες, όπως ότι ο 19χρονος είχε συνδέσει ένα ερωτικό βοήθημα με μηχάνημα που μάντευε τις κινήσεις του 32χρονου. Μάλιστα, ο 19χρονος δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να παίξει γυμνός απένταντι στον Νορβηγό, ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να τον νικήσει. Από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο Magnus Carlsen λοιπόν, έρχεται να τον βγάλει η Chess.com που υποβάλει μήνυση στον Hans Niemann και πλέον διώκεται για 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σκάκι

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχτεί κάτι παράνομο από πλευράς του, όμως η εταιρεία αναφέρει ότι από 11 έως 16 ετών, διαπιστώθηκε πως έκλεψε σε παιχνίδια. Ο νεαρός πράγματι παραδέχτηκε ότι έχει κλέψει στο σκάκι, αλλά σε δύο περιπτώσεις, όταν ήταν 12 και 16 ετών.

Φυσικά, οι συγκεκριμένες κλοπές δεν σχετίζονται άμεσα με την ήττα του Magnus Carlsen, όμως οι οπαδοί του θεωρούν πως αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο του 19χρονου. Παρόλα αυτά, ειδικοί στο χώρο θεωρούν παράνοια το συγκεκριμένο θέμα και τονίζουν πως δεν έχουν δει κάποια ύποπτη συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «στη ζωή συμβαίνουν κι ατυχίες καμιά φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις