Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Εισαγγελική έρευνα κατά της E.Καϊλή για δωροληψία και ξέπλυμα Mαύρου Xρήματος - Με την προϋπόθεση ότι δεν θα ασκήσουν ποινική δίωξη οι βελγικές εισαγγελικές αρχές για τα ίδια αδικήματα


 Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε πριν από λίγο για την Εύα Καϊλή με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη και η ευρωβουλευτής θα ελεγχθεί για το εάν έχει τελέσει αδικήματα όπως δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια της έρευνας, όπως τονίζουν εισαγγελικές πηγές, είναι η Εύα Καϊλή μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο σύντροφός της και πατέρας του παιδιού της επιχείρησε να πάρει πάνω του όλη τη ευθύνη για το Qatargate.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ελευθερωθεί η σύντροφός μου και να φροντίσει την 22 μηνών κόρη μας» φέρεται να είπε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος με την έρευνα να ανατίθεται σε δύο επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι καλούνται να διακριβώσουν εάν η ευρωβουλευτής προέβη στην τέλεση αξιόποινων πράξεων

•της δωροληψίας πολιτικού προσώπου,

•της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4
του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και

•τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μπαρδάκης παρήγγειλε στους 2 εισαγγελείς να
ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομικής πορείας της έρευνας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της εν Ελλάδι ποινικής έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

Όπως προβλέπει το Άρθρο 57 παράγραφος 4 “ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από την δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις