Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό της… καμήλας MERS – Σκοτώνει 1 στους 3 που θα κολλήσουν – Θα έρθει από το Μουντιάλ – Τι είπε η Παγώνη


 Οι προειδοποιήσεις έρχονται στον απόηχο της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων MERS σε όλο τον κόσμο

Αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν προειδοποιήσει τους οπαδούς που επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ για τον κίνδυνο να φέρουν στις χώρες τους την «γρίπη της καμήλας», μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Ειδικοί στον τομέα της υγείας σημαίνουν συναγερμό για τους ποδοσφαιρόφιλους που επιστρέφουν από το Μουντιάλ στο Κατάρ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουν στις πατρίδες τους τη «γρίπη της καμήλας», μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Το MERS, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012, είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από κορονoϊό. Θεωρείται πιο επικίνδυνο από την COVID-19.

Μια συμβουλή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας λέει ότι οι οπαδοί που επιστρέφουν από το Κατάρ πρέπει να γνωρίζουν τον MERS και ζητά από τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης «τηρώντας καλές πρακτικές υγιεινής, αποφεύγοντας τις στενές επαφές με καμήλες και την κατανάλωση άψητου ή μη παστεριωμένου γάλακτος»

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) την ίδια στιγμή ζήτησε επίσης από τους γιατρούς να αναζητήσουν άτομα που εμφανίζουν πυρετό και εκδηλώνουν αναπνευστικές δυσκολίες.

«Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε εκείνους που εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου εντός της περιοχής, όπως οι καμήλες», ανακοίνωσε η UKHSA.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης από άτομο σε άτομο» ανέφερε περαιτέρω στην έκθεσή της η υπηρεσία. Οι προειδοποιήσεις έρχονται στον απόηχο της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων MERS σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία της UKHSA, 2.600 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-CoV και 935 συνδεόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.

Τι είναι το MERS-COV;

Είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Ο ΠΟΥ είπε περαιτέρω ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

«Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.

Τα 5 συμπτώματα του «ιού της καμήλας»

Τα κοινά συμπτώματα της νόσου είναι:

Αναπνευστικά προβλήματα

Βήχας

Εμετός

Πυρετός

Διάρροια

Η κυρία Παγώνη, αναφέρθηκε στον «ιό της καμήλας», λέγοντας πως είναι γνωστός από το 2012. Μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο ένας στους τρεις που κολλάει τον ιό, καταλήγει, συμπλήρωσε η ίδια.

..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις