Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

MHN απεργείτε γιατί... αυτό θέλει ο Πούτιν!


 Βίκυ Καπετανοπούλου

Τρικυμία εν κρανίω στην κυβέρνηση των Τόρις στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ο φόβος μπροστά στις χριστουγεννιάτικες κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν τα συνδικάτα οδηγεί σε παράλογες έως... κωμικές δηλώσεις αξιωματούχων ● Ορατό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέχρι και ο στρατός για να αποφευχθεί ένα «μπλακ άουτ» εν μέσω εορτών ● Δεν κάνουν πίσω οι εργατικές ενώσεις, ζητώντας αυξήσεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

«Είναι αθέμιτο, κατά τη γνώμη μου, τα συνδικάτα στ’ αλήθεια να βλάπτουν και να διαταράσσουν τις ζωές και τον βιοπορισμό του κόσμου τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να συλλογιστούν, γιατί αυτό ακριβώς είναι ό,τι θέλει να δει ο Πούτιν. Ας μη διχαζόμαστε, ας ενωθούμε»…

Θα κατεβάσει ο Σούνακ τον στρατό για να καταστείλει τις απεργίες;

AP PHOTO

Δεν είναι να απορεί κανείς με τον σάλο που προκάλεσαν στη Βρετανία οι κυριακάτικες δηλώσεις του προέδρου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Ναντίμ Ζαχάουι. Καθώς η χώρα του Brexit βιώνει δραματική κρίση εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους ζωής και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου για εκατομμύρια πολίτες, με την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ να αντιμετωπίζει τον δικό της «χειμώνα της δυσαρέσκειας» λόγω της προκήρυξης αλλεπάλληλων απεργιών ενόψει Χριστουγέννων σε διάφορους κρίσιμους κλάδους -Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), σιδηρόδρομοι, ταχυδρομεία, μεταξύ άλλων- και τα εργατικά συνδικάτα να διεκδικούν πρωτίστως αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών εν μέσω πληθωριστικής λαίλαπας όσο και πολύχρονου μισθολογικού παγώματος επί Συντηρητικών κυβερνήσεων, ο Ζαχάουι όχι μόνο χρησιμοποίησε την κλασική πια μέθοδο της απόπειρας πρόκλησης κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά κατηγόρησε τους συνδικαλιστές -ειδικά όσους εκπροσωπούν το νοσηλευτικό προσωπικό, κοινώς τους ξεχασμένους πια ήρωες της πανδημίας- ότι… παίζουν το παιχνίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν, σπέρνοντας τη διχόνοια στη Βρετανία και βάζοντάς την σε απεργιακό κλοιό στην πιο καταναλωτική μάλιστα όσο και επιχειρηματικά προσοδοφόρα περίοδο του χρόνου.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των Τόρις, η κυβέρνηση Σούνακ σχεδιάζει να… κατεβάσει τον στρατό για να μπορέσει, λέει, να διατηρήσει σε λειτουργία σημαντικές υπηρεσίες, όπως η λειτουργία ασθενοφόρων, η πυρόσβεση, η φύλαξη των συνόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι και σε αυτούς τους κλάδους απεργήσουν μαζικά πριν και μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η κυβέρνηση εξάλλου αρνείται να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις των εργατικών συνδικάτων με τις ενώσεις εργοδοτών, τασσόμενη ενάντια σε μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού -που έχει εκτοξευτεί στο 11,1%-, με βασικό πρόσχημα ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Βαρέλι δίχως πάτο

Η εκμετάλλευση του πολέμου στην Ουκρανία για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι απεργίες στη Βρετανία βοηθούν τον πρόεδρο της Ρωσίας συνιστά «ένα νέο χαμηλό για αυτή την κυβέρνηση», κατήγγειλε η γ.γ. του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής (RCN), Πατ Κάλεν. «Ο κόσμος δεν πιστεύει τη ρητορική τέτοιου είδους και θέλει οι υπουργοί να αντιμετωπίσουν τη διαμάχη.

Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να πληρώσει για το φαγητό του και για άλλους λογαριασμούς, ενώ ακόμα φοβάται τα χειρότερα για την ενέργεια αυτόν τον χειμώνα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι με την ανάλγητη στάση της η κυβέρνηση Σούνακ όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά εξωθεί τους εργαζόμενους να κατέβουν σε απεργία. «Ο κόσμος τρέφει μεγάλη συμπάθεια για τους υγειονομικούς και ξέρει ότι αν βελτιωθούν οι αμοιβές τους, το ίδιο θα συμβεί με τα κενά και τη φροντίδα ασθενών», τόνισε από την πλευρά της η Σάρα Γκόρτον, εκπρόσωπος του συνδικάτου Unison. «Η κυβέρνηση της Σκοτίας αποσόβησε απεργίες, μιλώντας με τα συνδικάτα των υγειονομικών και ενισχύοντας τις αμοιβές», θύμισε. «Οι υπουργοί στο Γουεστμίνστερ θα πρέπει να κάνουν ακριβώς το ίδιο»…

Δεν διαφαίνεται πάντως κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όπως μετέδιδε το Reuters, «η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε ότι ο Σούνακ μπορεί να αναβιώσει σχέδια για περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του NHS, των δασκάλων και των πυροσβεστών, ενώ η Sunday Telegraph έγραφε ότι θα μπορούσαν να επιταχθούν φαρμακοποιοί για να βοηθήσουν ασθενείς, αν οι υγειονομικοί απεργήσουν αργότερα αυτόν τον μήνα».

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής 106 χρόνια πριν, τα μέλη του έχουν ψηφίσει να απεργήσουν στις 15 και στις 20 του Δεκέμβρη, χωρίς να αποκλείεται απεργιακός συντονισμός και με άλλα συνδικάτα εργαζομένων, όπως των οδηγών ασθενοφόρων. Μεγάλες σκοτούρες έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και η εξαγγελία κυλιόμενων 48ωρων απεργιών εντός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στους σιδηρόδρομους, με συνέπεια να διαταραχτεί σοβαρά η μαζική μετακίνηση των πολιτών στις γιορτές.

Το συνδικάτο RMT (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers) απέρριψε την πρόταση της εργοδοτικής ένωσης RDG (Rail Delivery Group), που εκπροσωπεί 14 εταιρείες διαχείρισης των σιδηροδρόμων ανά περιοχές, για αυξήσεις μισθών κατά 4% αναδρομικά φέτος και επιπλέον 4% του χρόνου, καθώς και σειρά άλλων προτάσεών της στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και «ευελιξίας» στις εργατικές πρακτικές, όπως η αλλαγή χρήσης ή και το κλείσιμο εκδοτηρίων εισιτηρίων. Οι υπαλλήλοί τους καλούνται να δουλεύουν τις Κυριακές, καθώς και να εκτελούν εργασίες «πολλαπλών δεξιοτήτων», κοινώς να γίνουν… πολυεργαλεία.

Προωθούνται επίσης συμβάσεις μερικής απασχόλησης καθώς και τρένα μόνο με οδηγό, χωρίς άλλο προσωπικό δηλαδή που θα επιβλέπει το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών των συρμών. Σε αντάλλαγμα, προβλέπεται εγγύηση πως θα υπάρξει μορατόριουμ στις λεγόμενες «αναγκαστικές» απολύσεις (με πρόφαση τις κακές οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών) μέχρι τον Απρίλιο του 2024. «Απορρίψαμε αυτή την προσφορά, καθώς δεν πληροί κανένα από τα κριτήριά μας για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης εργασιακής ασφάλειας, την αξιοπρεπή αύξηση μισθών και την προστασία των συνθηκών εργασίας», ξεκαθάρισε ο γ.γ. του RMT, Μικ Λιντς. Μετά τις άκαρπες χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, το συνδικάτο σχεδιάζει πλέον απεργιακή κινητοποίηση στις 24-27 Δεκεμβρίου, στο αποκορύφωμα δηλαδή της εορταστικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις