Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ξεκάθαρο MHNYMA Λαβρόφ στο KIEBO


 Οι προτάσεις της Μόσχας είναι γνωστές κι επαφίεται στις ουκρανικές αρχές να τις εφαρμόσουν αλλιώς το ζήτημα θα το λύσει ο ρωσικός στρατός, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Την ώρα που η Ουκρανία στοχεύει σε μια σύνοδο ειρήνης χωρίς τη Ρωσία, η Μόσχα ανοίγει τα χαρτιά της στέλνοντας το δικό της μήνυμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επέλεξε να απαντήσει εμμέσως στον Ουκρανό ομόλογό του που στοχεύει σε λύση του ουκρανικού στις μέρες που θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της εισβολής.

«Οι προτάσεις μας για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το (ουκρανικό) καθεστώς, την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που πηγάζουν από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των νέων εδαφών μας, είναι καλώς εγνωσμένες από τον εχθρό», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Το θέμα είναι απλό: Εφαρμόστε τις, για το δικό σας καλό. Σε διαφορετική περίπτωση, το ζήτημα θα το καθορίσει ο ρωσικός στρατός», ανέφερε ο ρώσος ΥΠΕΞ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Κίεβο.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Associated Press που δήλωνε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας στοχεύει να έχει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά προτίμηση στα Ηνωμένα Έθνη με πιθανό μεσολαβητή τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Αν και απέκλεισε τη Ρωσία, πριν δικαστεί για «εγκλήματα πολέμου», όπως είπε, χρονικά προσδιόρισε τη σύνοδο στις μέρες που θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπλα, κι άλλα όπλα

Με τον αποθέματα των οπλικών συστημάτων να στερεύουν και τον πόλεμο να εξακολουθεί να μαίνεται με σφοδρότητα ο ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ απαίτησε η Δύση να δώσει στη χώρα του δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και άρματα μάχης λίγες μόνο μέρες μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Ο Α. Μέλνικ προειδοποίησε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζει τον στρατό και τους πολίτες της χώρας του για μακρόχρονο πόλεμο και κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη διαβεβαίωση του Κρεμλίνου πως είναι διατεθειμένο να συζητήσει «μπλόφα».

Επέμεινε πως το Κίεβο δεν θα εκχωρήσει κανένα τμήμα της ουκρανικής επικράτειας, κάτι «απαράδεκτο», το οποίο «δεν θα γίνει ποτέ».

Πόλεμος... ενέργειας

Με τη Ρωσία να στοχεύει εδώ και εβδομάδες στην καταστροφή κομβικών υποδομών ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας ενδέχεται να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χρησιμοποιώντας ιδίως πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Κρουζ.

«Οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις επιθέσεις εναντίον του ενεργειακού μας δικτύου», δήλωσε ο κ. Χαλουσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Κι αφού βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένες ημερομηνίες, η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι μια από αυτές τις ημερομηνίες που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν ζημιά στο ενεργειακό μας δίκτυο», επέμεινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις