Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Προκαλούν Τουρκία και Λιβύη: Κοινή επιστολή στον OHE με αιχμές κατά της Ελλάδας


 Την επιστολή φέρνει στο φως της δημοσιότητας το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu

Στην αντεπίθεση περνάει η Τουρκία, επιχειρώντας να αξιοποιήσει για μία ακόμα φορά τη Λιβύη απέναντι στην Ελλάδα.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα παραδόξως παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο. Εμείς, μαζί με τη Λιβύη, δώσαμε μία κοινή απάντηση σε αυτή την επιστολή στη Νέα Υόρκη, με τους μόνιμους αντιπροσώπους μας στον ΟΗΕ. Η διαφορά όμως είναι ότι η επιστολή της Ελλάδας είναι καθαρά δημαγωγική και πολιτική, η δική μας βασίζεται σε νομικά ερείσματα. Αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο για γενιές» ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό.

Την επιστολή φέρνει στο φως της δημοσιότητας το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu

Τι αναφέρει η επιστολή

Σύμφωνα με το Anadolu, η Τουρκία και η Λιβύη σε κοινή τους επιστολή κάλεσαν την Ελλάδα, η οποία μετέφερε τη δυσαρέσκειά της για τις συμφωνίες υδρογονανθράκων και οριοθέτησης των θαλασσών στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), να «σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Στην επιστολή που εστάλη στον ΟΗΕ από κοινού από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους Τουρκίας και Λιβύης Feridun Sinirlioğlu και Taher El-Sonni αντίστοιχα, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι οι «αβάσιμοι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα» της Ελλάδας έχουν στόχο να υπονομεύσουν την νομιμότητα της κυβέρνησης της Λιβύης.

Όπως αναφέρεται – σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu – σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έχει την εξουσία να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη.

Τονίζεται ότι ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ δεν έχει καμία νομική βάση.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα Αθήνα σκόπιμα τις συμφωνίες που έχουν συνάψει πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, με τη λιβυκή κυβέρνηση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της οικονομίας και ότι καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις συμφωνίες που συνάπτουν κυρίαρχα κράτη μεταξύ τους.

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμα ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019 καταχωρήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Το Anadolu αναφέρει ακόμα ότι στην επιστολή αναφέρεται πως μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, η συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδας – Αιγύπτου στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη».

Όπως υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο, οι δύο πρέσβεις καταγγέλλουν επίσης την Ελλάδα ότι αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης με τις ιμπεριαλιστικές  διεκδικήσεις της περί θαλασσίων δικαιοδοσιών στην περιοχή και «ερμηνεύει το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν». Προσθέτει δε ότι η Αθήνα ενεργεί ως κράτος αρχιπελάγους που παραβιάζει το δίκαιο απαιτώντας την παραχώρηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βράχους ανεξάρτητα από τη θέση τους, το μέγεθός τους, το αν κατοικούνται ή όχι και την οικονομία τους.

Οι συμφωνίες υδρογονανθράκων και οριοθέτησης των θαλασσών που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι Άγκυρας και Τρίπολης στον ΟΗΕ στην επιστολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις