Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΥΛΑΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ OIKOΓΕΝΕΙΑΣ.

 Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι Εβραίοι για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, η υποστήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ δεν έχει γίνει κομματικό ζήτημα στο εσωτερικό.

Όπως ο πατέρας και ο γιος Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς με το Ισραήλ με την υποστήριξη του κεντροδεξιού κόμματός τους Νέα Δημοκρατία, ΤΟ ΙΔΙΟ έκανε και ο αμέσως προηγούμενος πρωθυπουργός, Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ, με την υποστήριξη του αριστερού σοσιαλιστικού κόμματός του.

Αντί  σχολίου και απάντησης εις άπαντες τους αναφερόμενους στο άρθρο, οι παρακάτω φωτογραφίες.

Νότη αγόρι μου, πολύ σε πάω…

Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Μετάφραση blümlifee

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του AJC Global Forum το 2018.

Εκείνη την περίοδο, στην Ιερουσαλήμ, ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ να ενισχύσει τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και να ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ τον ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ως πρωθυπουργός το 2019, ΤΗΡΗΣΕ αυτή την ΥΠΟΣΧΕΣΗ.

Τώρα ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης κάνει μια επανεμφάνιση για το κορυφαίο παγκόσμιο συνέδριο για την εβραϊκή υπεράσπιση της χρονιάς, το AJC Virtual Global Forum 2020 (https://www.ajc.org/virtualglobalforum2020).

Εδώ είναι τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι Εβραίοι για τον ηγέτη της Ελλάδας πριν από την επερχόμενη εμφάνισή του.

 

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΥΛΑΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 

Στο Global Forum 2018, ο Μητσοτάκης αποδέχθηκε το βραβείο της AJC ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ του αείμνηστου ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (https://www.ajc.org/news/remembering-heroic-friends-of-israel-konstantinos-mitsotakis), του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού που δημιούργησε πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Ήταν ο πατέρας του που, δέκα ημέρες αφότου έγινε πρωθυπουργός το 1990, εκπλήρωσε την προεκλογική του υπόσχεση να δημιουργήσει πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα ήταν το τελευταίο δυτικοευρωπαϊκό έθνος χωρίς τέτοιες σχέσεις και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στην Ευρώπη.

«Όσο προφανής κι αν φαίνεται τώρα αυτή η απόφαση, απείχε πολύ από την περίπτωση πριν από 28 χρόνια, επειδή η ελληνική κοινή γνώμη εκείνη την εποχή ήταν σθεναρά φιλοαραβική και σθεναρά κατά του Ισραήλ», είπε ο γιος του σε ένα ακροατήριο με περισσότερους από 2.400 συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Φόρουμ της AJC. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήγε κόντρα στο ρεύμα. Έκανε ό,τι ήταν σωστό και αυτό που ήταν σωστό για το συμφέρον της χώρας του».

Μετά τη βαρυσήμαντη απόφασή του να ασπαστεί μια πλήρη διπλωματική σχέση με το Ισραήλ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγραψε ξανά ιστορία, και έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το εβραϊκό κράτος.

Ο Μητσοτάκης, που έφυγε από τη ζωή το 2017, ήταν αρχιτέκτονας των ισχυρών δεσμών που απολαμβάνουν σήμερα Ελλάδα και Ισραήλ. Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί υποστηρίζονται από πολυάριθμες προσπάθειες στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου για την Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία, το οποίο ξεκίνησε σε μια συνάντηση μεταξύ ηγετών από το AJC, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και ηγετών του Κογκρέσου.

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

Ο Μητσοτάκης έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με πιο πρόσφατη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Οι δυο τους αντάλλαξαν ακόμη και μια εικονική «πρόποση» μέσω τηλεδιάσκεψης τον περασμένο μήνα για να σηματοδοτήσουν τα τριάντα χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των εθνών τους. Μετά από μια ωριαία συνάντηση το 2017, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η στρατηγική φύση της σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας [υποστηρίζεται] από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, η υποστήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ δεν έχει γίνει κομματικό ζήτημα στο εσωτερικό. Όπως ο πατέρας και ο γιος Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς με το Ισραήλ με την υποστήριξη του κεντροδεξιού κόμματός τους Νέα Δημοκρατία, ΤΟ ΙΔΙΟ έκανε και ο αμέσως προηγούμενος πρωθυπουργός, Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ, με την υποστήριξη του αριστερού σοσιαλιστικού κόμματός του.

Ο Έντυ Ζεμινίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της HALC, είπε ότι η βασική λογική είναι ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος – ένας άλλος βασικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο – είναι αξιόπιστοι εταίροι ο ένας για τον άλλον στην περιοχή.

«Σε αυτό το μέρος του κόσμου υπάρχει μια μεγάλη διαφορά και μια τεράστια αλλαγή στις γεωπολιτικές σχέσεις ανάλογα με το αν μπήκαν αριστερά ή δεξιά», είπε ο Ζεμινίδης. «Στην Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ

 

Τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα ΔΙΕΛΥΣΕ επίσης την ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ σε ολόκληρη την Ευρώπη ψηφίζοντας το νεοναζιστικό κόμμα ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εκτός του κοινοβουλίου του έθνους. Το φασιστικό κόμμα δεν τα πήγε καλά στις κάλπες από τότε που εμφανίστηκε πριν από εννέα χρόνια.

«Ο ελληνικός λαός και το ελληνικό κατεστημένο τοποθετούνται προφανώς εναντίον του», είπε ο Ζεμενίδης. «Είναι μια υπενθύμιση σε όλους για την ιστορική αντίσταση των Ελλήνων στους Ναζί και τους φασίστες. Κανείς δεν διασκέδασε ποτέ να αφήσει τη Χρυσή Αυγή στην κυβέρνηση».

Το 2018, η Ελλάδα έθεσε τα ΘΕΜΕΛΙΑ για ένα ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ που θα κατασκευαστεί στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ του ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ της ΠΟΛΗΣ ήταν ΕΒΡΑΙΟΙ πριν από τη γερμανική κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – η ΜΟΝΗ ΠΟΛΗ του ΜΕΓΕΘΟΥΣ της στην ΕΒΡΑΪΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. Πάνω από το 85% των Εβραίων της Ελλάδας χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο Μητσοτάκης, του οποίου ο αείμνηστος πατέρας ήταν ενεργό μέλος της αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, αποκάλεσε το μουσείο «ένα μέρος όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να μάθουν και να προβληματιστούν σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν τα αυταρχικά καθεστώτα για ολόκληρες τις κοινωνίες μας».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα καθώς οι αυταρχικές και λαϊκιστικές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο εξέχουσες σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Η ΑΝΟΔΟΣ της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του ΝΑΤΙΒΙΣΜΟΥ (!!!!!) και του αντισημιτισμού είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη σήμερα, δυστυχώς. Πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο». Αναφερόμενος στον πατέρα του ως μέρος «μιας γενιάς ηγετών που είδε από πρώτο χέρι τον πόνο και τα βάσανα του πολέμου», είπε ότι η διατήρηση της κληρονομιάς τους είναι ευθύνη αυτής της γενιάς. «Πρέπει να πούμε την αλήθεια όποιες και αν είναι οι συνέπειες», είπε.

Αυτά τα λόγια υποστηρίχθηκαν με δράση. Τον Νοέμβριο του 2019, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα υιοθετούσε τον ορισμό εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον Αντισημιτισμό (https://www.ajc.org/the-working-definition-of-antisemitism), μια σαφή και συμπαγή περιγραφή του αντισημιτισμού στις διάφορες μορφές του, όπως η άρνηση του Ολοκαυτώματος, η προκατάληψη κατά των Εβραίων και η άρνηση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχουν. Η AJC έπαιξε βασικό ρόλο στη σύνταξη του ορισμού πριν από δεκατέσσερα χρόνια.

 

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ

 

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ισχυρή συμμαχία τα τελευταία χρόνια, δουλεύοντας συνεργατικά και υπερασπίζοντας το ένα τα συμφέροντα του άλλου.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έλαβε σθεναρή στάση ενάντια σε μια κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει ειδικές ετικέτες στα ισραηλινά προϊόντα που παράγονται στους οικισμούς. Όταν η Αίγυπτος διέκοψε το φυσικό αέριο στο Ισραήλ, η Ελλάδα σύναψε συμφωνία με το εβραϊκό κράτος για να τοποθετήσει το EuroAsia Interconnector, το μακρύτερο βυθισμένο καλώδιο τροφοδοσίας στον κόσμο, για να συνδέσει το Ισραήλ με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου ήταν το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για το Ισραήλ», είπε ο Ζεμινίδης του HALC. «Θα μπορούσε να έχει απομονωθεί στο μέτωπο της ενεργειακής διπλωματίας. Βοήθησε να τεθούν οι βάσεις για το Ισραήλ να είναι όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητο, αλλά και ισχυρός εξαγωγέας ενέργειας».

Η ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχει κάνει τη συμμαχία με την Ελλάδα ακόμη πιο σημαντική. Ισραήλ και Ελλάδα μοιράζονται πληροφορίες και διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις συνεργασίας. Όταν ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που επέκτεινε βοήθεια με πυροσβεστικά αεροπλάνα. Και η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για Ισραηλινούς τουρίστες, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία.

«Πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, η ελπίδα ότι αυτά τα έθνη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοιους άρρηκτους δεσμούς ήταν απατηλή», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AJC, David Harris (https://www.ajc.org/news/ajc-halc-mark-fifth-anniversary-of-congressional-hellenic-israel-alliance). «Τώρα, αυτές οι άγκυρες στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο σχηματίζουν ένα στρατηγικό τρίγωνο που όχι μόνο ωφελεί τα τρία έθνη, αλλά ωφελεί άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα σημαντικά μας συμφέροντα σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Το AJC και το HALC χαιρέτησαν τη δικομματική έγκριση του Κογκρέσου για τον Νόμο Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου (https://www.ajc.org/news/ajc-halc-applaud-passage-of-eastern-mediterranean-partnership-act), ο οποίος θα εργαστεί για να επισημοποιήσει την ενεργειακή εταιρική σχέση της Αμερικής με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, τρεις στενούς συμμάχους των ΗΠΑ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του τουρκικού αντιδυτικού αυταρχισμού και της ρωσικής επιθετικότητας και η τρομοκρατία που εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν.

Ο Harris, ο οποίος συναντά τακτικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους στην Αθήνα, είπε ότι «η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο κομβικά έθνη στον κόσμο. Με μια μακρά και πλούσια ιστορία και γεωγραφικά σημαντική, η Ελλάδα σήμερα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου».

 

Μετάφραση blümlifee

Πηγή σχολίου blümlifee

Πηγή ξενόγλωσσου κειμένου

https://attikanea.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις