Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Οι δηλώσεις της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για το Qatargate

 


Η Ρομπέρτα Μέτσολα και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων τοποθετήθηκαν για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο.

Για το Qatargate τοποθετήθηκε η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

Η πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα» αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς, υποσχέθηκε ότι θα προστατευτούν όσοι έπαιξαν ρόλο στην αποκάλυψή του, ενώ για την Εύα Καϊλή σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες για την καθαίρεσή της από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ομιλίες της Μέτσολα και των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων

18:37: Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

18:33: Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Μανόν Ομπρί από την ευρωομάδα της Αριστεράς που τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει συγκλονιστεί από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του. Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στο Κατάρ ότι οι «ευρωβουλευτές δεν αγοράζονται όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες». Πρότεινε να γίνει ερευνητική επιτροπή για να μην υπάρχουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

«Θα βγουν περισσότερα στο μέλλον»

18:30: «Είμαι σίγουρος ότι περισσότερα θα βγουν στο μέλλον», τόνισε ο Ρισγκάρντ Άντονι Λεγκούτκο από την πολιτική ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

18:27: Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Μάρκο Τζάνι από την πολιτική ομάδα Identity and Democracy (συμμετέχουν δεξιοί και ακροδεξιοί). Τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει πολιτική ευθύνη πίσω από το σκάνδαλο.

18:24: Έπειτα τον λόγο πήρε η Τέρι Ρέιντκε, η οποία συμμετέχει στους Πράσινους. «Θα πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ως εκπρόσωποι της Δημοκρατίας στην Ευρώπη», ενώ σημείωσε ότι με το σκάνδαλο τονίστηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το Ευρωκοινοβούλιο.

18:22: Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Στεφάν Σεζέρν από την πολιτική ομάδα Renew που έριξε τα «καρφιά» του προς τον Βίκτορ Ορμπάν για τις ειρωνίες προς το Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος ευχαρίστησε τις βελγικές αρχές. Σημείωσε επίσης ότι θα ζητήσουν από την Εύα Καϊλή να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής.

18:19: Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ από τους Ευρωσοσιαλιστές, στην πολιτική ομάδα όπου μέχρι πρότινος συμμετείχε η Εύα Καϊλή. Ενημέρωσε ότι θα είναι κομμάτι της Πολιτικής Αγωγής σε αυτή τη διαδικασία. Είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν κηλιδώσει το Ευρωκοινοβούλιο και μετέφερε τη λύπη της συγκεκριμένης ευρωομάδας για ό, τι έχει συμβεί.

18:17: Στη συνέχεια η κ. Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους εκπροσώπους των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Πρώτος πήρε τον λόγο ο Μάνφρεντ Βέμπερ από ΕΛΚ που τόνισε ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν, να δοθεί η μάχη κατά της διαφθοράς.

«Προτιμούμε να κρυώνουμε…»

18:16: Όσοι νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεπουλιέται, θα βρουν απέναντι μας το Ευρωκοινοβούλιο», είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Προτιμούμε να κρυώνουμε, από το να παίρνουμε τα χρήματά τους», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

18:15: Η Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα προστατεύσει όσους βοήθησαν να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

18:13: Οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, σημείωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα. Κάλεσε τους ευρωβουλευτές να μην εργαλειοποιήσουν την κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς, το θέμα είναι να παταχθεί η διαφθορά. «Δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα», «δεν θα συνεχίσουμε όπως πριν το γνωστό business as usual».

18:11: Η πρόεδρος μίλησε με σκληρά λόγια για τους όσους πλησίασαν τους ευρωβουλευτές και τα υπόλοιπα στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και για τον ρόλο των ΜΚΟ. «Βέβαια, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας», είπε η κ. Μέτσολα. Τόνισε όμως ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

18:10: Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε ατελείωτες τις τελευταίες ημέρες. Οι έρευνες συνεχίζονται ενημέρωσε η κ. Μέτσολα. Το Ευρωκοινοβούλιο δέχεται επίθεση, είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

18:09: Ξεκινάει η ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις