Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Σ.Λαβρόφ: «Η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραδώσει τους S-300 στην Ουκρανία» - Επικράτησε η λογική

 

Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις στην Ρωσία και ειδικότερα στον πρεσβευτή της στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ ότι η Ελλάδα θυμάται τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τα οποία δεν μπορούν να παραδοθούν σε κανέναν τρίτο χωρίς τη συγκατάθεση της Μόσχας, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ στο ρωσικό Πρώτο Κανάλι.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύτηκε ότι δεν θα αποστείλει τους S-300 στην Ουκρανία παρά τις σχετικές πιέσεις που έχει δεχτεί από τις ΗΠΑ.


«Πρόσφατα υπήρξε η πληροφορία ότι, ας πούμε, η Ελλάδα σκοπεύει να μεταβιβάσει στην Ουκρανία τους πυραύλους της S-300. Αναθέσαμε στον πρεσβευτή μας, απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι αυτά τα συστήματα είχαν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα»
, είπε ο Σ. Λαβρόφ στην τηλεοπτική εκπομπή «Μεγάλο παιχνίδι».

«Η ιστορία ήταν ότι (σ.σ:. οι S-300) έπρεπε να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά τότε η Δύση άρχισε να κάνει το παν ώστε να μην το επιτρέψει αυτό. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Κύπρου ως νήσου και το ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός, ο οποίος ικανοποιούσε τους πάντες και αυτά τα συστήματα αγοράστηκαν από την Ελλάδα.

»Αλλά βάσει του συμβολαίου, το οποίο κατοχύρωσε αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να τους μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε χωρίς τη συναίνεσή μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Αθήνα απάντησε στη ρωσική πλευρά «ότι το θυμούνται αυτό».

 «Παρακολουθούμε επιμελώς τέτοιου είδους πράγματα», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι παρόμοιο λόγω ανάλογης απαγόρευσης είναι για τη Μόσχα «και το πρόβλημα της μεταβίβασης σε οποιονδήποτε ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη και παράγονταν βάσει αδείας στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας».

To ζήτημα με τους S-300 το δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαμέσου του Έλληνα ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου.

Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, ομολόγησε προ ημερών πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει τους S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, αρκεί να «εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην θέση τους σύστημα Patriot».

Μάλιστα δεν μίλησε για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει πως το σύστημα Patriot θα ήταν υπό τον έλεγχο των Αμερικανών!

Η ομολογία αυτή έγινε κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Εκεί του ετέθη ερώτηση για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική α/α άμυνα. Όλα είναι αποφάσεις που θα υλοποιηθούν ή ήδη έχουν εισέλθει στην οδό της υλοποίησης.Ειδικότερα για τους S-300 ο ΥΕΘΑ είπε:

Συνεπώς, η κυβέρνηση με βάση αυτές τις δηλώσεις ήταν έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία όχι μόνο τους S-300 αλλά και τους Tor-M1 όπως και τους OSA-AKM.

Σε ότι αφορά για το αν ήταν παράνομο ή όχι να αποστείλουν χωρίς ρωσική συγκατάθεση ρωσικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, ήδη πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν παρανομήσει και έχουν αθετήσει τις διεθνείς συμφωνίες αποστέλλοντας οπλικά συστήματα ρωσικής/σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία ως στρατιωτική υποστήριξη.

Όλα αυτά φυσικά δεν πήραν την έγκριση της Μόσχας. Συνεπώς αυτό δεν θα ήταν πραγματικό εμπόδιο, άλλωστε ζούμε σε… παράνομους καιρούς όπου οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς έχουν καταστρατηγηθεί και γίνονται πράγματα που πριν μία δεκαετία θεωρούνταν αδιανόητα.

Φαίνεται πως στην ελληνική πλευρά επικράτησε η λογική και συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να τεθεί ένα όριο καθώς η Ρωσία εκτός του ότι είναι μία μεγάλη δύναμη, βρίσκεται σε εγγύτητα με την Ελλάδα. Από την άλλη θα έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων. Πήρε η Αθήνα κάποιο αντάλλαγμα;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα έχει λάβει μέσω διπλωματικών διαύλων διαβεβαιώσεις και από την αμερικανική πλευρά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν και δεν σκοπεύουν «να πολεμήσουν ευθέως εναντίον της Ρωσίας», γι’ αυτό και δεν προτίθενται να αποστείλουν στο έδαφος της Ουκρανίας στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές μαζί με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

Κατά τον Ρώσο υπουργό, οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν στον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, όταν έθεσε το ερώτημα στους Αμερικανούς συνομιλητές του.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε επανειλημμένως δηλώσει, απευθυνόμενη μάλιστα στις χώρες του ΝΑΤΟ με νότα, ότι ο εξοπλισμός που στέλνουν στην Ουκρανία αποτελεί «νόμιμο στόχο για τη Ρωσία» και πως οι ίδιες «παίζουν με τη φωτιά», αποστέλλοντας οπλικά συστήματα σε εμπόλεμη ζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις