Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Υπουργοί Ενέργειας: Xαμηλά ο πήχης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

 Όλα δείχνουν πως η λύση θα αναζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου

Χρήστος Κολώνας

Μικρές είναι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 27 υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμαχία των χωρών που θέλει χαμηλότερη τιμή, στα 220 ευρώ/MWh για την ενεργοποίηση του πλαφόν, μάλλον συναντά τείχος από τα κράτη που εκπροσωπούνται από τη Γερμανία και την Ολλανδία και είναι ουσιαστικά αντίθετες στον ορισμό ανώτατης τιμής.

Οι πολέμιοι ενός τέτοιου ρυθμιστικού μέτρου στοιχίζονται πίσω από την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής η οποία έχει εισηγηθεί ανώτατη τιμή στα 275 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα κι εφόσον οι τιμές διαπραγμάτευσης ξεπερνούν αυτό το όριο για δύο εβδομάδες. Επίσης προϋπόθεση είναι οι τιμές να είναι υψηλότερες κατά 58 ευρώ/MWh για 10 μέρες σε σχέση με τιμές αναφοράς άλλων αγορών.

Οι υπέρμαχοι, μεταξύ τους η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ιταλία αντιπροτείνουν ανώτατη τιμή στα 220 ευρώ/MWh κι εφόσον οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω από αυτήν την τιμή για διάστημα πέντε ημερών και εφόσον είναι κατά 35 ευρώ/MWh υψηλότερη από το μέσο όρο των τιμών άλλων διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας. Η πρόταση των κρατών αυτών δεν αφορά μόνο στα συμβόλαια των αγορών της επόμενης ημέρας αλλά και εκείνων των μηνιαίων, δίμηνων και τριμηνιαίων συμβολαίων. Επιπλέον η πρόταση λαμβάνει υπόψη της και τις αγορές LNG της Ασίας.


Η ΕΚΤ

Ωστόσο, η τελευταία παρέμβαση της ΕΚΤ που τάσσεται κατά τις επιβολής πλαφόν καθώς όπως υποστηρίζει ελλοχεύει ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, φαίνεται να έχει ισχυροποιήσει τα επιχειρήματα των χωρών του μπλοκ της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά και την παρέμβαση της ΕΚΤ απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 υπουργών της Ε.Ε.

Σύνοδος Κορυφής

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Όλα δείχνουν πως η λύση θα αναζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις