Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Συνταξιοδοτικός Οδηγός Εκπαιδευτικών 2023


 Διονύσης Τεμπονέρας

Αναλυτικοί πίνακες με τα όρια ηλικίας, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και το μέρισμα.

Κάθε χρόνο υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης 150.000-200.000 ασφαλισμένοι.* Από αυτούς αρκετές χιλιάδες είναι εκπαιδευτικοί. Για το εκπαιδευτικό σύστημα, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον μαθητόκοσμο, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που μένουν στο σύστημα, αυτή η φυγή είναι ένα τεράστιο σοκ. Ιδιαίτερα αφού μικρό ποσοστό των δασκάλων και καθηγητών που συνταξιοδοτούνται αντικαθίσταται, στην πλειονότητά τους από αναπληρωτές, περιπλανώμενους από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή εκπαιδευτικούς, που περιμένουν για χρόνια τον μόνιμο διορισμό τους.

Αλλά ένα ανάλογο σοκ αποτελούν και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε κάθε σχολικό έτος η διαδικασία της υποβολής των παραιτήσεων, η σπαζοκεφαλιά της περίπλοκης και κατακερματισμένης ασφαλιστικής νομοθεσίας, τα όρια ηλικίας και οι εξαιρέσεις αυτών που θεσπίστηκαν με τον ν. 4336/2015, τα πλασματικά χρόνια δουλειάς και η εξαγορά τους και, τελικά, ο υπολογισμός της κύριας και της επικουρικής σύνταξης για καθέναν, ανάλογα με την εργασιακή και ασφαλιστική ιστορία του.

Ο συνταξιοδοτικός οδηγός που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», με την επιμέλεια του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, είναι ένας ασφαλής οδηγός... επιβίωσης στον ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό λαβύρινθο που περιμένει τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, είτε υποβάλουν παραιτήσεις στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος (πρακτικά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου) είτε απλώς περιμένουν την αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου (67ου) ορίου ηλικίας.

*Εκ παραδρομής στο έντυπο ένθετο έχει γίνει αναφορά σε 150.000 - 200.000 εκπαιδευτικούς που υποβάλλουν κάθε χρόνο αιτήσεις συνταξιοδότησης, που φυσικά είναι λάθος, ο αριθμός υπερβαίνει τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων που αιτούνται συνταξιοδότησης. Από αυτούς 6.000- 9.000 κάθε χρόνο είναι οι εκπαιδευτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις