Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία 36 ωρών ανακοίνωσε ο Πούτιν


 Κατάπαυση πυρός από από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο μήνυμά του, αναφέρει ότι «μετά την έκκληση του Πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιβάλει εκεχειρία εξαιτίας των Χριστουγέννων».

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Διάλογος κωφών για κατάπαυση του πυρός

Η έκκληση του Ρώσου πατριάρχη δεν ήταν η μοναδική πρόταση που ακούστηκε σήμερα για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε κάτι αντίστοιχο στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα «όραμα για μια δίκαιη λύση».

Η απάντηση του Πούτιν ήταν ξεκάθαρη και ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες».

Δεν άργησε να έρθει και η απόρριψη από το Κίεβο με υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο να χαρακτηρίζει «απολύτως απαράδεκτη» μια ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να κρατήσει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη ‘συνομιλίες’ προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις