Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Bραζιλία: H Eγκατάσταση μιας ωμής σοσιαλιστικής δικτατορίας

 


Χιλιάδες Βραζιλιάνοι, μεταξύ τους και παιδιά, στέλνονται σε αυτοσχέδια γκούλαγκ, εμβολιάζονται παρά τη θέληση τους και μένουν για μέρες χωρίς φαγητό, έως ότου δηλώσουν πίστη στο νέο καθεστώς...

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματος της Βραζιλίας, «όλη η εξουσία ανήκει στον λαό, ο οποίος ασκεί αυτή την εξουσία μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ή άμεσα ». Προφανώς, ωστόσο, κανείς στη Βραζιλία δεν έχει επιτραπεί να αμφισβητήσει τη διαφάνεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Όποιος τολμήσει να το κάνει «θα του φέρονται σαν εγκληματίες», προειδοποιεί  ο δικαστής Alexandre de Moraes  του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εκατοντάδες δικαστικές συλλήψεις σε όλη τη Βραζιλία.

Έτσι ξεκινούν οι βάναυσες δικτατορίες. Σε μια τηλεοπτική ομιλία στις 8 Ιανουαρίου, ο ακροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξουσιοδότησε τη στρατιωτική επέμβαση της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Βραζιλίας. Ο νεοσύστατος Πρόεδρος ανήρτησε επίσης μια δήλωση στο Twitter αποκαλώντας «φασίστες» όλους εκείνους που πρόσφατα κατέλαβαν το Κογκρέσο, ζητώντας εκλογική διαφάνεια και ελευθερία του λόγου.

Το να αποκαλούμε αυτούς τους ενδιαφερόμενους πολίτες ως «φασίστες» ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή λέξης. Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε από το  περιοδικό Playboy πριν από μερικές δεκαετίες σχετικά με τους ηγέτες που θαύμαζε περισσότερο, ο Πρόεδρος Λούλα ανέφερε ολοκληρωτικούς δολοφόνους όπως ο Τσε Γκεβάρα, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μάο Τσε-Τουνγκ και ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο βάναυσος Γερμανός δικτάτορας, είπε ο Λούλα , είχε αυτό που πραγματικά θαύμαζε σε έναν άνθρωπο: «Το θάρρος να προτείνεις να κάνεις κάτι και να προσπαθήσεις να το κάνεις».

Αλλά λίγοι θα φαντάζονταν ότι, κάτω από το πρόσφατα εγκατεστημένο καθεστώς του, οι Βραζιλιάνοι θα ζούσαν τη δημιουργία των πρώτων στρατοπέδων συγκέντρωσης στην ιστορία του έθνους τους, γιατί οι σκηνές που παρατηρήθηκαν πρόσφατα σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής θυμίζουν εμφανώς τη Γερμανία του 1930.

Τουλάχιστον 1.200 Βραζιλιάνοι, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και παιδιών, συνελήφθησαν αυθαίρετα στο πλαίσιο της διάλυσης ενός αυτοσχέδιου κάμπινγκ διαδηλωτών στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, στις 9 Ιανουαρίου. Συνελήφθησαν για το τεράστιο «έγκλημα» του ότι είχαν κατασκηνώσει μπροστά στο αρχηγείο του στρατού στη Μπραζίλια, πιστεύοντας ότι προστατεύονταν από αυτόν και εκδηλώνοντας το πάθος τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αυτό όντως συνέβαινε μέχρι την στιγμή που εκατοντάδες αστυνομικοί με ειδικό εξοπλισμό ταραχών και κάποιοι έφιπποι συγκεντρώθηκαν στον καταυλισμό, ενώ οι στρατιώτες αποχώρησαν.

Όταν αυτοί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες στάλθηκαν στη φυλακή και πέρασαν από μια διαδικασία διαλογής. Μαξιλάρια και κουβέρτες δεν παρασχέθηκαν για «λόγους ασφαλείας», έτσι ώστε τέτοια «αντικείμενα» να μην χρησιμοποιηθούν δήθεν για «πράξεις βίας». Θα δικαιούνται  «ηλιοθεραπεία»  μία φορά την ημέρα. Αυτοί οι πολιτικοί κρατούμενοι εμβολιάστηκαν επίσης δια της βίας με εμβόλια mRNA, κατά σαφή παραβίαση του  Κώδικα της Νυρεμβέργης. Ενώ αναφορές κάνουν λόγο για τοποθέτηση τους στην απομόνωση ή σε κελιά μαζί με σκληρούς εγκληματίες, ενώ η σίτιση τους γίνεται ανά δύο ημέρες.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες ότι υπάρχει έλλειψη νερού και τροφής για αυτούς. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι διαδηλωτές που έδρασαν ειρηνικά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τις βασικές ανθρώπινες προϋποθέσεις για να επιβιώσουν μέσα σε μια φυλακή», δήλωσε η βουλευτής Κάρλα Ζαμπέλι  (PL-SP). Πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και παιδιά. Προς απάντηση, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Σίλβιο Αλμέιδα ,  δημοσίευσε ένα επίσημο σημείωμα για να δηλώσει ότι αυτοί οι ειρηνικοί διαδηλωτές « δεν αξίζουν ανθρώπινα δικαιώματα» από το κράτος.

Στις 11 Ιανουαρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης (CNJ) ανακοίνωσε μια καταστολή σε ολόκληρο το δικαστικό σώμα της Βραζιλίας. Θα γίνει ενδελεχής ανάλυση των δικαστικών αποφάσεων ώστε όποιος δικαστής αποφασίσει υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών «να τιμωρείται». Ως αποτέλεσμα, από τώρα και στο εξής όλοι οι δικαστές στη Βραζιλία θα έχουν την υποχρέωση να υιοθετήσουν «μια νέα στάση» που θα τους εμποδίζει να προσπαθήσουν να «απαλύνουν τις τιμωρίες» .

Ίσως είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσουμε ποιος είναι πραγματικά ο σημερινός προεδρικός πρόεδρος.

Πίσω στις 2 Οκτωβρίου 2002, η γαλλική εφημερίδα  Le Monde  δημοσίευσε ένα άρθρο  που ανέφερε  ότι ο Λούλα «πιστεύει ακράδαντα ότι κάθε εκλογές είναι μια φάρσα και ένα απλό βήμα για την ανάληψη της εξουσίας». Στις 5 Οκτωβρίου 2002, ο τότε σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα  La Nación της Αργεντινής, ισχυρίστηκε ότι, από τη στιγμή που θα ήταν στην εξουσία, ο Λούλα δεν θα είχε κανένα συμφέρον να διατηρήσει τη δημοκρατία.

Ο Λούλα είπε στην εφημερίδα:

«Πρέπει πρώτα να δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε δημοκράτες, αρχικά, πρέπει να δεχτούμε ορισμένα πράγματα. Αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει».

Ο Λούλα είναι αυτοαποκαλούμενος θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο – του μετέπειτα δικτάτορα της Κούβας από το 1959-2008. Στην επίσκεψή του το 2001 στην Κούβα, ο Λούλα απέδωσε αυτό το συγκινητικό αφιέρωμα στον Κάστρο:

«Παρά το γεγονός ότι το πρόσωπό σου είναι ήδη σκαλισμένο με ρυτίδες, Φιντέλ, η ψυχή σου παραμένει καθαρή… Σε ευχαριστώ, Φιντέλ, σε ευχαριστώ που υπάρχεις».

Τον Απρίλιο του 2003, τον πρώτο χρόνο της πρώτης προεδρικής θητείας του Λούλα, η Βραζιλία απείχε από την καταδίκη της δολοφονίας Κουβανών πολιτικών αντιφρονούντων στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παρόλο που το άρθρο 4 του Συντάγματος της Βραζιλίας λέει ρητά ότι η συμμετοχή της χώρας στη διεθνή κοινότητα πρέπει να καθοδηγείται από τον «σεβασμό της επικράτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μιλώντας εξ ονόματος της κυβέρνησης Λούλα, ο τότε πρεσβευτής της Βραζιλίας στην Κούβα αποκάλεσε προδότες όλους τους πολιτικούς αντιφρονούντες που «αποσταθεροποιούσαν» αυτό το κομμουνιστικό καθεστώς.

Ως τρόπο ανασύστασης του κομμουνισμού στη Λατινική Αμερική, ο Λούλα και άλλα μέλη του πολιτικού του κόμματος δημιούργησαν, το 1990, μια οργάνωση-ομπρέλα που ονομάζεται  Forum de São Paulo  (FSP). Το FSP δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει τις «αρνητικές επιπτώσεις» που επέφερε στον κομμουνισμό η διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Το 2004, οι ιδρυτές του δήλωσαν ότι η κύρια φιλοδοξία τους ήταν «να αντισταθμίσουμε τις απώλειές μας στην Ανατολική Ευρώπη με τις νίκες μας στη  Λατινική Αμερική‘. Ως αρχηγός του πολιτικού κόμματος που ίδρυσε το FSP, ο Λούλα διορίστηκε πρώτος πρόεδρός του. Σε αυτές τις συνεδριάσεις του FSP συμμετείχαν εκπρόσωποι των ανταρτών FARC της Κολομβίας, των ανταρτών TUPAC-AMARU του Περού, των ανταρτών MIR της Χιλής, της βασκικής αυτονομιστικής ομάδας ETA και του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί ότι όλες αυτές είναι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αφού σχεδόν όλοι γνώριζαν όλα αυτά τα γεγονότα, ποιος θα τολμούσε να πει με απόλυτη σιγουριά ότι οι προεδρικές εκλογές του 2022 στη Βραζιλία ήταν δίκαιες και διαφανείς; Φυσικά, θα ήταν απίστευτα άσοφο για τους Βραζιλιάνους να επιστρέψουν έναν διαβόητο διεφθαρμένο ακροαριστερό πολιτικό στην προεδρία του έθνους τους. Είτε έγινε νοθεία είτε όχι, ο ίδιος εξασφάλισε εκατομμύρια ψήφους απλών καθημερινών Βραζιλιάνων.  Γιατί όμως;

Υπάρχει όμως ένα μάλλον καθοριστικό διεθνιστικό στοιχείο στη νίκη του Λούλα.

Τον Αύγουστο του 2021, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επισκέφτηκε τη Βραζιλία για να προειδοποιήσει τον τότε πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο: μην τολμήσεις καν να αμφισβητήσεις την αξιοπιστία του  ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας της χώρας . Ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2021, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε στείλει τον διευθυντή του στη CIA Γουίλιαμ Μπερνς να ταξιδέψει στη χώρα για να συναντηθεί με ανώτερους Βραζιλιάνους αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προειδοποίησε τη βραζιλιάνικη κυβέρνηση ότι ο Μπολσονάρο «θα πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί την [εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική] εκλογική διαδικασία της χώρας του».

Στη συνέχεια, σε μια συνάντηση τον Ιούνιο του 2022 στο «Summit of the Americas» στο Λος Άντζελες, η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε περιβόητα την ίδια προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα ανεχόταν ο Μπολσονάρο να αμφισβητεί την αξιοπιστία και την ασφάλεια των εκλογικών μηχανών του έθνους. Δεδομένου ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν πριν από το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτή ήταν μια σαφής προειδοποίηση για τρομερές συνέπειες εάν ο τότε Πρόεδρος της Βραζιλίας αμφισβητήσει την υποτιθέμενη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας. Αλλά γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν να προσπαθήσει να εμποδίσει οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το σημαντικό ερώτημα, ο πολιτικός σχολιαστής από τις ΗΠΑ Άιζακ Γκαμαλίελ σχολιάζει:

«Ίσως ο Μπάιντεν φοβάται ότι οι Βραζιλιάνοι θα αποκαλύψουν στοιχεία νοθείας στις βραζιλιάνικες εκλογές που με κάποιο τρόπο θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη στοιχείων νοθείας στις αμερικανικές εκλογές… Γνωρίζει ο Μπάιντεν ότι υπήρξε εκλογική νοθεία στη Βραζιλία και ότι υπήρξε εκλογική νοθεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι θέλουν να φιμώσουν όποιον υποστηρίζει ότι υπήρξε απάτη;».

Ή ίσως, συνεχίζει ο Άιζακ αυτό να μην έχει καμία σχέση με τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναρωτιέται αν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να έχει κάποια ανάμειξη σε όλο αυτο. Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Η Κίνα ήθελε να κερδίσει ο Λούλα και η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στον Μπάιντεν εν μέρει λόγω των δωρεών στο Κέντρο Μπάιντεν και πιθανώς λόγω των δωρεών στον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ».

Όπως και να έχει, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενορχήστρωσε μια γρήγορη διεθνή αγκαλιά του Λούλα. Εν συντομία, ο Καναδός Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ εξέδωσαν δηλώσεις συγχαίροντας τον Λούλα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μακρόν, αντιδρώντας στις διαδηλώσεις στη Βραζιλία, είπε ότι ο Λούλα μπορεί να υπολογίζει στην  «ακλόνητη υποστήριξη» της Γαλλίας.

Όπως φαίνεται, η εκλογή του Λούλα και ο  τρόπος λειτουργίας  του έχουν ενθαρρυνθεί από την ολιγαρχική ηγεσία της εξουσίας και τις παγκοσμιοποιητικές δυνάμεις του κόσμου. Όλοι έχουν υποστηρίξει ότι η εκλογή αυτού του ακροαριστερού πολιτικού, ο οποίος μπορεί τώρα να ολοκληρώσει τη δουλειά που είχε ξεκινήσει για να μετατρέψει τη Βραζιλία σε μια άλλη Κούβα ή Βενεζουέλα, ήταν απολύτως δίκαιη και διαφανής. Όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει να απελαύνει ηγέτες της αντιπολίτευσης και να τους στέλνει πίσω στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στα  Γκούλαγκ του Λούλα .

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που έχουν δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα οι απαραίτητες αποδείξεις για το πως οργανώθηκαν οι ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στη Μπραζίλια. Σύμφωνα με τον Ραούλ Τζανγκμαν, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας και Δημόσιας Ασφάλειας της Βραζιλίας από το 2016-18, είναι απλώς «αδύνατο» να εισβάλει κανείς στα αυστηρά ασφαλισμένα κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια χωρίς μια «σκόπιμη παραβίαση της ασφάλειας εκ των έσω» που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Κογκρέσου, της Ομοσπονδιακής Ανώτατο Δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Τζανγκμαν, ο οποίος ήταν για ένα διάστημα ο ηγέτης του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βραζιλίας, έφτασε στο σημείο να πει ότι  «χωρίς τη συνεργασία της εσωτερικής ασφάλειας, κανείς δεν θα είχε περάσει την κύρια πόρτα».

Σε μια σημαντική συνέντευξη που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μινάς Γκεραίς, Ρομέου Ζέμα, κατηγόρησε τη διοίκηση Λούλα ότι «έκλεισε τα μάτια» στους πραγματικούς ενόχους εκείνων των «πράξεων βανδαλισμού» που καταγράφηκαν στις 8 Ιανουαρίου στη Μπραζίλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε μια «γιγαντιαία βραδύτητα» των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας στην αντίδραση τους πάνω σε αυτές τις διαδηλώσεις . Στην ίδια συνέντευξη, ο κυβερνήτης μας υπενθυμίζει ότι όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί και «διαδήλωσαν ειρηνικά» δεν πρέπει να συγχέονται με εγκληματίες και τρομοκράτες. «Το να μπερδεύεις έναν καλό πολίτη με ένα αρπακτικό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος», είπε.

Ο Κυβερνήτης Ζέμα σχολίασε επίσης ότι, αν και «αυτοί που διέπραξαν τον βανδαλισμό πρέπει να τιμωρηθούν … η επέκταση αυτής της τιμωρίας σε όσους διαδήλωσαν με τάξη και ευπρέπεια είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση». Επιπλέον, δεν απέκλεισε τη διείσδυση αριστερών εισβολέων σε εκείνες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. «Υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι αριστεροί να είναι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις», είπε.

Όπως σωστά μας υπενθυμίζει ο κυβερνήτης:

«Αυτό το είδος περιστατικού είναι πολύ πιο χαρακτηριστικό για τη βραζιλιάνικη Αριστερά, η οποία έχει ιστορικό ληστειών, συμπεριλαμβανομένου εδώ στο Μινάς Γκεραίς, σε ένα εργοστάσιο κυτταρίνης, του οποίου το φυτώριο καταστράφηκε ολοσχερώς από αριστερούς ακτιβιστές. Είναι ένας πολύ πιο χαρακτηριστικός τρόπος λειτουργίας της Αριστεράς, αν και οποιοδήποτε τελικό συμπέρασμα τώρα θα ήταν πρόωρο. Αλλά δεν παύει να αποτελεί μια υπαρκτή πιθανότητα και πρέπει να διερευνηθεί».

Ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να προκάλεσε αυτά τα επεισόδια στη Μπραζίλια πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι διεξήχθησαν δίκαιες και διαφανείς εκλογές στη Βραζιλία. Εν τω μεταξύ, η βίαιη δίωξη των πολιτικών αντιφρονούντων από το νεοσύστατο καθεστώς έχει ήδη ξεκινήσει, με αυταρχικούς δικαστικούς αξιωματούχους όπως ο Αλεξάντρε ντι Μοράες, φανατικός υποστηρικτής του Λούλα, να συνεχίζει την καταστολή διαφωνούντων, να συλλαμβάνει δημοσιογράφους και να συλλαμβάνει χιλιάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και παιδιών, στέλνοντας τους σε αυτοσχέδια γκουλάγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις