Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Ανατιμήσεις: «Σκάνε» αναδρομικές αυξήσεις σε Bασικά είδη σούπερ μάρκετ «Tρομάζουν» τους καταναλωτές οι νέες αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα

 


Νέες ανατιμήσεις – φωτιά «πέφτουν» στο καλάθι της νοικοκυράς τις επόμενες ημέρες προκαλώντας νέα επιβάρυνση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των οικογενειών.

Το τέρας του πληθωρισμού θα απειλεί και το 2023 τα νοικοκυριά καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλούν τα κόστη από τις αυξήσεις του λειτουργικού τους κόστους στην κατανάλωση.

Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποκλιμακωθεί η ακρίβεια, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι ανατιμήσεις να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην πλειονότητα των προϊόντων.

Αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών που ψωνίζουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους.

Τέλος του μορατόριουμ

Πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να απορροφήσουν το προηγούμενο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022 μέρος του κόστους που επωμίστηκαν με αποτέλεσμα να μην περάσουν στην κατανάλωση τις αυξήσεις για την ανάκτηση της προαναφερόμενης επιβάρυνσης.

Ωστόσο, το μορατόριουμ στις αυξήσεις έφτασε στο τέλος του. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες του χρόνου να ανεβάζουν αναδρομικά τις τιμές.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε διάφορα προϊόντα, σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι της τάξεως του 5% με 10%.

«Είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις και όλη η πίεση η πληθωριστική που μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αποτυπώνεται στις αυξήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες και κάνουν τον Ιανουάριο. Θα έλεγα ότι έχουμε μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 7%» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι η πορεία των τιμών εάν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι με αυτή την εξέλιξη θα πέσουν οι τιμές. «Ήδη ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο πληθωρισμός μας τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν πάνω από 12%, το μήνα Δεκέμβριο είναι κάτω από 8. Η διαφορά είναι πάνω από 4 μονάδες. Είναι 12,1 με 7,6. Είναι μεγάλη η πτώση του πληθωρισμού και είναι ταχύτερη η αποκλιμάκωση από το αναμενόμενο» προσέθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις