Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Το «δαιμονικά πρωτοποριακό» ChatGPT δεν «έρχεται», είναι ήδη εδώ… Πως το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε...

 


Πως το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε - Κάποιοι ήδη ισχυρίζονται ότι θα αφήσει καλλιτέχνες, δασκάλους, προγραμματιστές και συγγραφείς (ναι, ακόμη και δημοσιογράφους) χωρίς δουλειά

Ο Jeff Maggioncalda, ο Διευθύνων Σύμβουλος του παρόχου διαδικτυακής μάθησης Coursera, είπε ότι όταν δοκίμασε για πρώτη φορά το ChatGPT (εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης -που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις), «κεραυνοβολήθηκε». Τώρα, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του.

Της Julia Horowitz για το CNN

Ο ίδιος, χρησιμοποιεί το ισχυρό νέο εργαλείο chatbot AI για να στέλνει πολλαπλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το χρησιμοποιεί επίσης για να δημιουργεί επαφές «με έναν φιλικό, αισιόδοξο, και αξιόπιστο τόνο με εναλλαγές ρυθμού». Το χρησιμοποιεί ακόμη και για να βοηθήσει στην επίλυση μεγάλων στρατηγικών ερωτημάτων –όπως το πώς η Coursera πρέπει να προσεγγίσει την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σαν το ChatGPT στην πλατφόρμα της.

«Το χρησιμοποιώ ως βοηθό στη γραφή και ως συνεργάτης σκέψης», ανέφερε ο Maggioncalda στο CNN.

Ο Maggioncalda είναι ένας από τους χιλιάδες επικεφαλής επιχειρήσεων, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στην ημερήσια διάταξη ήταν μια σειρά από πιεστικά ζητήματα που βαραίνουν την παγκόσμια οικονομία, από την ενεργειακή κρίση μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον μετασχηματισμό του εμπορίου. Αλλά αυτό για το οποίο πολλοί δεν κατάφεραν να σταματήσουν να μιλούν ήταν το ChatGPT.

Το εργαλείο, το οποίο η εταιρεία έρευνας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI διέθεσε στο ευρύ κοινό στα τέλη του περασμένου έτους, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες «παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης» -που μπορούν να μετατρέψουν τις προτροπές σε πρωτότυπα δοκίμια, ιστορίες, τραγούδια και εικόνες μετά από εκπαίδευση σε τεράστια διαδικτυακά σύνολα δεδομένων- θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα αφήσει καλλιτέχνες, δασκάλους, προγραμματιστές και συγγραφείς (ναι, ακόμη και δημοσιογράφους) χωρίς δουλειά. Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι, υποθέτοντας ότι θα επιτρέψει στους εργαζομένους να αντιμετωπίζουν τις λίστες υποχρεώσεων τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλότερου επιπέδου.

Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει γοητεύσει πολλούς ηγέτες επιχειρήσεων και μεγαλοστελέχη, συχνά αφού δοκίμασαν οι ίδιοι το εργαλείο.

Ο Christian Lanng, Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας ψηφιακής αλυσίδας εφοδιασμού Tradeshift, δήλωσε έκπληκτος από τις δυνατότητες που επιδεικνύει το ChatGPT. Χρησιμοποίησε επίσης την πλατφόρμα για να γράψει email και ισχυρίζεται ότι κανείς δεν παρατήρησε τη διαφορά. Το έβαλε μάλιστα να εκτελέσει κάποιες λογιστικές εργασίες, μια υπηρεσία για την οποία η Tradeshift απασχολεί επί του παρόντος μια ακριβή εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών.

Christian Lanng

Μέχρι σήμερα, το ChatGPT αντιμετωπίζεται ως επί το πλείστον ως θέμα περιέργειας και ως προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Βασίζεται στο μοντέλο γλώσσας GPT-3.5 του OpenAI, το οποίο είναι ήδη ξεπερασμένο. Η πιο προηγμένη έκδοση, το GPT-4, είναι στα σκαριά και θα μπορούσε να κυκλοφορήσει φέτος.

Οι επικριτές του —οι οποίοι είναι πολλοί— σπεύδουν να επισημάνουν ότι κάνει λάθη, είναι οδυνηρά ουδέτερο και εμφανίζει σαφή έλλειψη ανθρώπινης ενσυναίσθησης. Ένα ρεπορτάζ ειδήσεων για θέματα τεχνολογίας, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να εκδώσει αρκετές σημαντικές διορθώσεις για ένα άρθρο που γράφτηκε από το ChatGPT. Και τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης έχουν απαγορεύσει σε μαθητές και δασκάλους να το χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, το λογισμικό, ή παρόμοια προγράμματα από ανταγωνιστικές εταιρείες, θα μπορούσαν σύντομα να κατακλύσουν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η Microsoft (MSFT), επενδύτρια στο OpenAI, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα εργαλεία της εταιρείας -συμπεριλαμβανομένου του GPT-3.5, του βοηθού προγραμματισμού Codex και της γεννήτριας εικόνας DALL-E 2- είναι τώρα γενικά διαθέσιμα σε επιχειρηματικούς πελάτες σε ένα πακέτο που ονομάζεται υπηρεσία Azure OpenAI. Το ChatGPT θα προστεθεί σύντομα.

«Βλέπω αυτές τις τεχνολογίες να λειτουργούν ως πιλότοι, βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα με λιγότερα», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, σε ένα κοινό στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Satya Nadella

Ο Magioncalda έχει παρόμοια οπτική. Θέλει να ενσωματώσει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στην προσφορά της Coursera φέτος, βλέποντας μια ευκαιρία να κάνει τη μάθηση πιο διαδραστική για μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε εξ επαφής διδασκαλία στην τάξη ή ατομικά, με ειδικούς σε θέματα.

Αναγνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η πρόληψη της εξαπάτησης και η διασφάλιση της ακρίβειας. Και ανησυχεί ότι η αυξανόμενη χρήση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην είναι απολύτως καλή για την κοινωνία -οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν λιγότερο ευέλικτοι στοχαστές, για παράδειγμα, καθώς η πράξη της γραφής μπορεί να είναι χρήσιμη για την επεξεργασία περίπλοκων ιδεών και την εξέλιξή τους. Ωστόσο, βλέπει την ανάγκη να κινηθεί γρήγορα.

«Όποιος δεν το χρησιμοποιήσει θα βρεθεί σύντομα σε σοβαρό μειονέκτημα», είπε ο Magioncalda. «Απλώς σκέφτομαι τη γνωστική μου ικανότητα με αυτό το εργαλείο. Σε σχέση με πριν, είναι πολύ υψηλότερη, και η αποτελεσματικότητα και η παραγωγικότητά μου είναι επίσης πολύ υψηλότερη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις