Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Εμπειρογνώμονας του CNN και της WaPo ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία έχει «υπερκαταμετρηθεί»

 «Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με COVID βρίσκονται στην πραγματικότητα στο νοσοκομείο για κάποια άλλη ασθένεια»

Σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η ιατρική αναλύτρια του CNN και αρθρογράφος της Washington Post Dr. Leana Wen παραδέχτηκε ότι η ιατρική κοινότητα “υπεραριθμεί” τον αριθμό των “θανάτων και των νοσηλειών από COVID”.

Σε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο: “Υπερμετρούμε τους θανάτους και τις νοσηλείες λόγω COVID. Αυτό είναι πρόβλημα”, η Wen επικαλείται πηγές που υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι “ασθενείς που διαγιγνώσκονται με COVID βρίσκονται στην πραγματικότητα στο νοσοκομείο για κάποια άλλη ασθένεια”.

Η Wen αρχικά αναφέρει: “Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνονται περίπου 400 θάνατοι από COVID κάθε μέρα. Με αυτόν τον ρυθμό, θα υπήρχαν σχεδόν 150.000 θάνατοι ετησίως. Αλλά αυτοί οι Αμερικανοί πεθαίνουν από COVID ή με COVID;

Δηλώνει η Wen: ‘Η κατανόηση αυτής της διάκρισης είναι ζωτικής σημασίας για να τεθεί σε προοπτική ο συνεχιζόμενος φόρος αίματος του κορωνοϊού. Ο προσδιορισμός του πόσο πιθανό είναι μια λοίμωξη να οδηγήσει σε νοσηλεία ή θάνατο βοηθά τους ανθρώπους να σταθμίσουν τον δικό τους κίνδυνο”.

Η Wen είχε την υποστήριξη δύο άλλων εμπειρογνωμόνων σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, οι οποίοι επίσης πιστεύουν ότι ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στον COVID είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον ιό.

Επικαλείται έναν εμπειρογνώμονα, τον Robin Dretler, επιμελητή στο νοσοκομείο Emory Decatur, ο οποίος εκτιμά ότι στο νοσοκομείο του, το 90% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με COVID-19 βρίσκονται στην πραγματικότητα στο νοσοκομείο για κάποια άλλη ασθένεια.

Ο Dretler δήλωσε ότι αυτό συμβάλλει στην ανακρίβεια των αναφορών σχετικά με τους θανάτους και τις νοσηλείες από το COVID-19, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, δεν προέρχονται από κακή πρόθεση.

‘Δεδομένου ότι κάθε νοσηλευόμενος ασθενής υποβάλλεται σε εξέταση για COVID πολλοί είναι τυχαία θετικοί. Εάν αυτοί οι ασθενείς πεθάνουν, το COVID μπορεί να προστεθεί στο πιστοποιητικό θανάτου τους μαζί με τις άλλες διαγνώσεις. Όμως ο κορωνοϊός δεν ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στον θάνατό τους και συχνά δεν έπαιξε κανέναν ρόλο”, δήλωσε ο Dretler στο Wen.

Ο γιατρός επικαλείται επίσης μια άλλη γιατρό λοιμωδών νοσημάτων, τη Shira Doron, η οποία διαπίστωσε ότι τους τελευταίους μήνες, μόνο το 30% περίπου των συνολικών νοσηλειών με COVID-19 αποδόθηκε πρωτίστως στον ιό στα νοσοκομεία της Μασαχουσέτης.

‘Κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών το ποσοστό των ατόμων που νοσηλεύτηκαν λόγω του COVID ήταν τόσο χαμηλό όσο το 10% του συνολικού αριθμού που αναφέρθηκε’ που είχαν COVID.

Η Wen αναφέρει: “Ο Doron αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια γκρίζα ζώνη στα δεδομένα στην οποία το COVID μπορεί να μην ήταν η κύρια αιτία θανάτου, αλλά θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε αυτόν.

Υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ της τριάδας των γιατρών, οι οποίοι συμφωνούν ότι “η ακούσια υπερεκτίμηση του κινδύνου μπορεί να κάνει τους ανήσυχους πιο ανήσυχους και τους σκεπτικιστές πιο σκεπτικιστές”.

‘Για να είμαστε ξεκάθαροι, αν ο αριθμός των θανάτων από COVID αποδειχθεί ότι είναι το 30 τοις εκατό των όσων αναφέρονται σήμερα, αυτό εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό’, δηλώνει η Wen.

Οι παρατηρήσεις της ώθησαν ορισμένους αναγνώστες να επικρίνουν τη χρονική στιγμή της στήλης της, δηλώνοντας ότι οι πληροφορίες είναι “δυόμισι χρόνια αργοπορημένες”, ενώ άλλοι επέκριναν την Washington Post επειδή δεν ανέδειξε το θέμα νωρίτερα.

Η επιδημιολόγος Dr. Tracy Høegn, με έδρα την Καλιφόρνια, έγραψε στο Twitter: “Την άνοιξη του 2021 [ΗΠΑ] είχαμε καλές αποδείξεις ότι >40% των εισαγωγών παιδιών σε COVID ήταν τυχαίες. 2021 Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα έκανε διάκριση με vs από COVID hosp. Οι θάνατοι COVID+ στη [Δανία] το 2022 [ήταν] 60-70% τυχαίοι”.

‘Εκπληκτικό πόσος χρόνος χρειάστηκε στις ΗΠΑ για να αποδεχτούν ότι αυτό είναι πρόβλημα’, πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις