Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Τσαβούσογλου: Νέες Kατηγορίες Eναντίον της Ελλάδας για το Mεταναστευτικό – Τι είπε για το περιστατικό στη Στοκχόλμη


 Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Αθήνα για απάνθρωπη πολιτική έναντι των μεταναστών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, ο  Τούρκος υπουργός σε ομιλία του με κεντρικά σημεία  την Ελλάδα και το μεταναστευτικό, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει απωθήσεις και συμπεριφέρεται απάνθρωπα. Αναφερόμενος στην Μεσόγειο είπε:

«Η πρόσκλησή μας είναι ανοιχτή. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει λάβει ακόμη θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι 2 μέλη σας το εμποδίζουν, αλλά η πρότασή μας είναι ανοιχτή. Λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί, πώς μπορούμε να κάνουμε τη Μεσόγειο, την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή της Ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα αναμένει αποφασιστική δράση από τη Σουηδία μετά το περιστατικό στη Στοκχόλμη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει αποφασιστική δράση από τη Σουηδία μετά το περιστατικό στη Στοκχόλμη κατά το οποίο ένα ομοίωμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια από ένα σκοινί έξω από το Δημαρχείο της Στοκχόλμης, προσθέτοντας περαιτέρω διπλωματική πίεση στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία “δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις ευθύνες της” καταδικάζοντας μόνο το περιστατικό.

“Οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπαθούν να αποτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία είτε θα υποκύψει σε αυτούς είτε θα κρατήσει τις υποσχέσεις της”, δήλωσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη συνυποψήφιά της, τη Φινλανδία, στην προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σύντομα θα έχουν συνάντηση, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές και καταδίκασε το περιστατικό ως αναίσχυντο. “Η κυβέρνηση κατανοεί ότι η Τουρκία αντιδρά”, ανέφερε σε δήλωσή του. “Η εφαρμογή του μνημονίου συνεχίζεται”.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο TV4 ότι η ενέργεια αυτή είναι “εξαιρετικά σοβαρή” και τη θεωρεί δολιοφθορά κατά της αίτησης ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Η αστυνομία ανέφερε ότι δεν γνώριζε το περιστατικό μέχρι να τελειώσει.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι η Σουηδία πρέπει να πάρει μια πιο σαφή θέση εναντίον αυτών, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως τους Κούρδους μαχητές και την οργάνωση που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Αρκετοί Κούρδοι ζουν εξόριστοι στη Σουηδία.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι έρευνα ξεκίνησε για το περιστατικό, αφότου ο δικηγόρος του Ερντογάν υπέβαλε νομικό αίτημα. “Ποινική καταγγελία κατατέθηκε στο γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας, απαιτώντας να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος των δραστών”, έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος του Ερντογάν, ο Χουσεΐν Αϊντίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις