Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Πολιτική κρίση στο Περού: Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Kούσκο, Kλειδί για τον Tουρισμό στο Mάτσου Πίτσου


 Το διεθνές αεροδρόμιο της Κούσκο, κόμβος-κλειδί για τις επισκέψεις στον διάσημο παγκοσμίως αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου —το κόσμημα της περουβιανού τομέα του τουρισμού—, άνοιξε ξανά χθες Σάββατο, έπειτα από δυο αναστολές της λειτουργίας του λόγω του κύματος διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων που συνταράσσουν το Περού τον τελευταίο μήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών επιδιώκει έτσι να αναζωογονήσει τον τομέα του τουρισμού —σημαντική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα— στην περιοχή της Κούσκο, της άλλοτε πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Ίνκα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης της νέας προέδρου του Περού άρχισε τον Δεκέμβριο, μετά την παύση του πρώην προέδρου της αριστεράς Πέδρο Καστίγιο από το Κογκρέσο και την αντικατάστασή του από την ως τότε αντιπρόεδρό του, τη Ντίνα Μπολουάρτε.

Μέσα σε έναν μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι.

Το αεροδρόμιο της Κούσκο, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, με περίπου εκατό πτήσεις να συνδέουν την πόλη με την πρωτεύουσα Λίμα σε εβδομαδιαία βάση, ανέστειλε την Πέμπτη 12η Ιανουαρίου «προληπτικά» τη λειτουργία του, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα προσπαθούσαν να το καταλάβουν διαδηλωτές. Στην πόλη έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την ημέρα.

Τον Δεκέμβριο, είχε ήδη αναστείλει τη λειτουργία του για πέντε ημέρες.

Ο αριθμός των δρόμων που έχουν αποκλειστεί από διαδηλωτές αυξήθηκε χθες Σάββατο και φθάνει πλέον τους 100, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ειδικά γύρω από τη Λίμα, σύμφωνα με την αρχή που είναι αρμόδια για τις οδικές μεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις