Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

«Φρένο» της αντιπολίτευσης στις Kυβερνητικές μεθοδεύσεις για έλεγχο της ΑΔΑΕ


 Μπλόκο στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αντικαταστήσει τα μέλη της ΑΔΑΕ που λήγει η θητεία τους με πρόσωπα αρεστά και ελεγχόμενα έβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για την αντικατάσταση των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών απαιτείται πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι να διατεθειμένα να συναινέσουν στο σχέδιο της κυβέρνησης να θέσει την ΑΔΑΕ υπό τον έλεγχό της.

Μάλιστα, το θέμα δεν τέθηκε καν προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στη Διάσκεψη δεν υπήρχε πλειοψηφία που να διασφαλίζει την «αντικατάσταση» των μελών της επιτροπής και το ζήτημα θα τεθεί, εφόσον υπάρξει πλειοψηφία. Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι το πολιτικά φορτισμένο κλίμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στις σχετικές συνομιλίες αλλά και στην πιθανότητα συναινέσεων.

Για την αντικατάσταση των τριών τακτικών και τεσσάρων αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων λήγουν οι θητείες θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συμφωνία, η οποία θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Επίσης, εκκρεμότητες για τον ορισμό μελών υπάρχουν και στις Ανεξάρτητες Αρχές του Συνηγόρου του Πολίτη, του ΕΣΡ και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, με τις ενέργειές της και την τακτική πλήρους συσκότισης της υπόθεσης των υποκλοπών εκ μέρους της κυβέρνησης και μετά τη «γνωμοδότηση» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, που ισχυρίζεται ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τους πολίτες που παρακολουθούνται από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφαλείας, έχει μόνη της βάλει τρικλοποδιά στον εαυτό της.

Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, η οποία εμπεριέχει και απειλές για δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής, έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από κόμματα, πολιτικούς και νομικούς, που σημειώνουν ότι όχι μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι αναρμόδιος να γνωμοδοτεί για θέματα που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, αλλά και ότι η γνωμοδότησή του είναι αντισυνταγματική και παρεμποδίζει το έργο της ΑΔΑΕ και την έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις